15/3/10

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

15/03/2010 
 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν στη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών κ. Γιώργο Τρυφωνίδη. «Πάντοτε είχε τη στήριξή μου από την ημέρα που διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής και θα την έχει γιατί πιστεύω ότι επιτελεί σωστό έργο. Είναι σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα και πιστεύω ότι έχει επιτελέσει πολύ σοβαρό έργο. 


Με τη στήριξή μου θα προχωρήσουμε να δώσουμε λύση σε αυτά τα διαχρονικά προβλήματα που μαστίζουν τις Φυλακές», δήλωσε σχετικά ο κ. Λουκά. Ερωτηθείς πού οφείλεται η αντίδραση που παρατηρείται στο θέμα των Φυλακών, ο κ. Υπουργός είπε: «Βεβαίως υπάρχει αντίδραση από τους κατάδικους για το λόγο ότι έχουν καταργηθεί υπερπρονόμια, τα οποία είχαν αποκτήσει ή τους είχαν παραχωρηθεί παράνομα και παράτυπα από άλλες διευθύνσεις των Φυλακών εδώ και αρκετά χρόνια.

Εδώ είναι και η δυσκολία που συνάντησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής». Πρόσθεσε, δε, ότι, για παράδειγμα, οι δεσμοφύλακες φοβούνταν να εφαρμόσουν τους κανονισμούς, να διενεργήσουν έρευνα σε κελιά και πτέρυγες, τα κελιά είχαν μετατραπεί σε δωμάτια ξενοδοχείων, υπήρχε αρκετή χαλαρότητα και, γενικώς, δεν γινόταν σωστή δουλειά. «Τώρα, με τη βοήθεια της ΜΜΑΔ, προσπαθούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν υπάρχει υπόσκαψη προς το πρόσωπο του κ. Τρυφωνίδη από τους δεσμοφύλακες, ο κ. Υπουργός απάντησε, «Ίσως από ορισμένους, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος». Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που πρόεκυψε μεταξύ του κ. Τρυφωνίδη και του Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα, ο κ. Λουκά είπε ότι αυτό είναι θέμα των δύο, αλλά εάν ο Βουλευτής επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες, «να μας πει τί ευθύνες;».
Σημειώνεται, συνέχισε, η τάση να μεγαλοποιούνται τα πάντα και να παρουσιάζεται υπερβολική η εικόνα των πραγμάτων, κάτι που δεν κάνει καλό, όπως, για παράδειγμα, το ότι ανευρέθηκε οπλισμός στις Φυλακές. «Μέτρα λαμβάνονται από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου. Αναγνωρίσαμε αυτά τα προβλήματα και γι’ αυτό προσπαθούμε να τα λύσουμε. Κανείς άλλος δεν τα αναγνώρισε.
Θα ήταν αφέλεια ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν προβλήματα πριν δύο ή πέντε χρόνια», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε τη διαφωνία του με την τοποθέτηση ότι «μπαίνει κάποιος στη φυλακή για μικροαδίκημα και βγαίνει με 'μάστερ εγκληματικότητας'». Είναι μια από τις υπερβολές που παρουσιάζονται, είπε και σημείωσε ότι έχουν αποφυλακιστεί πάρα πολλά άτομα που τώρα επιδεικνύουν βελτιωμένη συμπεριφορά γιατί έχουν σωφρονιστεί.