20/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανακύκλωσης Κύπρου, στα Λατσιά
20/02/2010




Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανακύκλωσης Κύπρου. Η εδώ παρουσία μου αποτελεί έκφραση του άμεσου και ζωηρού ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης να δει τα δρώμενα στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να προχωρούν μπροστά και σωστά, όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Και αυτό ώστε να υλοποιήσουμε το στρατηγικό στόχο που θέσαμε για οριστική επίλυση του μεγαλύτερου μέρους αυτού του προβλήματος με τρόπο που να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Είναι δε σαφές, πως η συμβολή που μπορεί ο Οργανισμός Ανακύκλωσης Κύπρου να παράσχει στην οργάνωση συστημάτων συλλογικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι κομβικής σημασίας και γι αυτό σας συγχαίρω.

Με τον καθορισμό του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών, για να επιτύχει στους στόχους που έθεσε από κοινού με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και δεσμεύθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει, αλλά και βασίζεται, στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και του ιδιωτικού τομέα και οργανωμένων συνόλων όπως είναι ο Οργανισμός σας. Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα και προκειμένου να επιτύχουμε στους στόχους που έχουμε θέσει έχουμε εισαγάγει νέες πρακτικές, εμπλέκοντας τις τοπικές κοινωνίες στη λήψη των αποφάσεων, μέσα σε ένα πνεύμα έμπρακτης εφαρμογής της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι, αναμφίβολα, ένα από τα κρισιμότερα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Οι όγκοι των αποβλήτων εξακολουθούν να αυξάνονται σε πλήρη αναλογία με την οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια συνεχή πρόκληση όσον αφορά τη διαχείρισή τους, αλλά και μια σπατάλη φυσικών πόρων. Είναι γι αυτό που η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων δεν πρέπει να αποσκοπεί απλώς στη μείωση του όγκου τους, αλλά και την εξασφάλιση της αξιοποίησής τους περιορίζοντας τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σε τελευταία ανάλυση, η διαχείριση των αποβλήτων μας πρέπει να συνάδει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας και είναι ζήτημα που αφορά εξίσου τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μικρές κοινότητες. Με άλλα λόγια, αφορά την κυπριακή κοινωνία σαν σύνολο και τον καθένα μας ξεχωριστά.

Η πολιτική που υιοθετήσαμε στην Κύπρο, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την αντίστοιχη κοινοτική πολιτική για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές. Πρώτον, στην αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει» και, δεύτερον, στην αρχή για «την ευθύνη του παραγωγού».

Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί και υλοποιεί διάφορα έργα που έχουν σαν στόχο τη μείωση της παραγωγής των αποβλήτων στην πηγή, τη μείωση της επικινδυνότητάς τους, τη μεγαλύτερη δυνατή επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή ανάκτηση χρήσιμων υλικών ή ενέργειας από τα στερεά απόβλητα, καθώς και την περιβαλλοντικά αποδεκτή τελική διάθεση των υπολειμμάτων.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εγγύτητα των χώρων διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή παραγωγής τους, την αποκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα των ρυπαρών χώρων, ώστε να επανενταχθούν στο περιβάλλον, και τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών διαχείρισης, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στην ετοιμασία προσφορών για δημιουργία χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων ανά επαρχία.

Επιτρέψετε μου εδώ πολύ σύντομα να αναφέρω, πως ήδη έχει ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων στην Κύπρο, η οποία καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ μέσα στα χρονικά πλαίσια που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των μονάδων στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας, καθώς και η αναβάθμιση του ΧΥΤΑ στην Πάφο.

Παράλληλα, στη βάση και πάλι των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, προχωρούμε με την αποκατάσταση 37 σκυβαλότοπων στην επαρχία Πάφου και 15 σκυβαλότοπων στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ ανάλογα έργα θα προχωρήσουν και στις άλλες επαρχίες με την ολοκλήρωση των εκεί μονάδων διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων. Επίσης, κανονικά προχωρούν και οι διαδικασίες για την κατασκευή, σε παγκύπρια βάση, των Πράσινων Σημείων, ώστε να γίνεται απόθεση διαφόρων υλικών όπως οικιακές συσκευές, κλαδεύματα, άχρηστα έπιπλα κ.ά. σε χώρους ελεγχόμενους, μέσα από τους οποίους θα ξεκινά η ανακύκλωση.

Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως έχουν εφαρμογή και στα υλικά με τα οποία εσείς ασχολείστε περισσότερο απ’ όλους. Τα υλικά και τα απόβλητα που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Όπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει οριστεί ως η αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των υλικών από τις εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Το Υπουργείο είναι έτοιμο να αδειοδοτήσει ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με τα απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις σε όλες τις επαρχίες, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη τέτοιων υλικών σε διάφορους χώρους, όπως για παράδειγμα σε ποταμούς, με τις πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις που όλοι είδαμε και ζήσαμε ακόμη και πολύ πρόσφατα όταν συνάνθρωποί μας κινδύνευσαν να πνιγούν και περιουσίες καταστράφηκαν. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, εσείς καλύτερα από όλους, αυτά τα απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά, τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι σε διάφορες δραστηριότητες, είτε σε επιχωματώσεις, είτε σαν υποθεμελιώσεις ή άλλως πως.

Η διαχείριση, λοιπόν, των αποβλήτων αυτών θα είναι πιο αποτελεσματική με τη δική σας βοήθεια και εμπλοκή. Γνωρίζω ότι πρόσφατα, στο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τη διαδικασία διατύπωσης Κανονισμών για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών, μέλη του Οργανισμού σας, όπως και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις. Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας στο διάλογο και σας ενημερώνω ότι οι απόψεις που διατυπώσατε λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου των Κανονισμών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και, σύντομα, θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Ο ρόλος που μπορείτε να διαδραματίσετε στην εφαρμογή των Κανονισμών αυτών, τόσο ως Οργανισμός, όσο και ως κάθε Μέλος ξεχωριστά, θα είναι σημαντικός.

Είμαι βέβαιος ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, θα δοθεί η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και να καταγραφούν συμπεράσματα και προτάσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά στον κοινό μας στόχο για ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Τέλος, θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ τον Οργανισμό σας για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που επιδεικνύει στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τη σωστή ανάπτυξη του τόπου μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.