31/10/23

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


 

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη χθες βράδυ στην εκδήλωση του ΚΕΒΕ Business Leader Awards.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ερώτηση σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα μέσω της Κύπρου, είπε ότι είναι προχωρημένες οι διαβουλεύσεις και πρόσθεσε: «Ήδη αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έχουν προσεγγίσει. Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Ιορδανία και στην Παλαιστίνη. Είμαστε σε επαφή και με την ισραηλινή κυβέρνηση και ευελπιστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυπριακή Δημοκρατία, το είπα πολλές φορές, είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη. Αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε όταν είχα μεταβεί στο Κάιρο και την ίδια μέρα στο Ισραήλ. Είναι μια πρωτοβουλία που έχει χαιρετιστεί από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ενημερώσει και την αμερικανική κυβέρνηση και ελπίζουμε σύντομα να μπορεί να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ είναι θετικό σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Tο Ισραήλ, όταν ενημέρωσα τον Iσραηλινό Πρωθυπουργό, δεν τοποθετήθηκε αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική. Ζήτησε να ενημερωθεί για κάποιες λεπτομέρειες, τον ενημέρωσα σχετικά και είμαστε σε επαφή, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως».

Κληθείς να αναφερθεί στο πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τον απεσταλμένο, και τι αναμένουμε από την κάθοδο του κ. Jean-Pierre Lacroix στην Κύπρο την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Όσον αφορά τον απεσταλμένο, έχουμε δώσει την έγκρισή μας, το είπα από την προηγούμενη εβδομάδα. Ευελπιστώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να τη δώσουν και ο Γενικός Γραμματέας αυτή την εβδομάδα να προχωρήσει στην ανακοίνωση του ονόματος αυτής της προσωπικότητας». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τα θέματα αρμοδιότητάς του αποκλειστικά η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά σίγουρα θα αγγίξουμε και αυτό το θέμα. Ο κ. Lacroix έρχεται και για το θέμα της Πύλας. Έχει, όπως γνωρίζετε, επιτευχθεί η σχετική συναντίληψη, έχει αρχίσει η υλοποίηση. Ενδεχομένως να έρθει εδώ να δει και πώς προχωρεί η υλοποίηση όλων αυτών».