1/11/23

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στους δημοσιογράφους


 

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στους δημοσιογράφους

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης και των δηλώσεών του για το Μεταναστευτικό, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Σε ερώτηση για τους φόνους των δύο τελευταίων ημερών και για το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να πω πολλά για τα τελευταία δύο περιστατικά όσο διεξάγονται ακόμη έρευνες. Την ίδια στιγμή είναι μια από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις μιας πολιτείας να παρέχει ασφάλεια, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της. Δεν μπορούμε παρά να θέτουμε πολύ υψηλά τη διατήρηση της ασφάλειας ανάμεσα στις τάξεις της κοινωνίας μας. Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν και οι έρευνες, που απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι είναι ακόμα σε εξέλιξη. Την κυβέρνηση την απασχολεί διαρκώς, και όχι μόνο αυτές τις μέρες, το πώς μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ούτως ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Είναι γνωστό και μετά την τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα, τα οποία είχαν αποφασιστεί κατά την τελευταία κοινή σύσκεψη».

Κληθείς να αναφερθεί στο τι θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Jean-Pierre Lacroix, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «Όπως έχει ανακοινωθεί, η σημερινή συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα απασχολήσει προφανώς τις συζητήσεις για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί, αλλά και τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ μας και της ειρηνευτικής δύναμης για την περιοχή της Πύλας στη νεκρή ζώνη».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις διαβούλευσεις για τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα διά θαλάσσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι: «Είναι γνωστό ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, ο οποίος προσεγγίζει θετικά την πρωτοβουλία μας. Σήμερα μεταβαίνει και ο Υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανή ομόλογό του. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία προσπαθούμε να επισπεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίησή της το συντομότερο δυνατόν. Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, παρουσιάζεται και ως μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Η Κύπρος εδώ αξιοποιεί τη γειτνίασή της γεωγραφικά, αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τα κράτη της περιοχής, ούτως ώστε να μπορέσει να παρέχει αυτή την καταλυτική ανθρωπιστική βοήθεια σε μια περιοχή, όπου ο πληθυσμός της παραμένει αποκλεισμένος από φάρμακα, τρόφιμα και νερό».