31/10/23

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2024

 


Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2024

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης παρουσίασε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2024. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου ανέρχεται σε €452,32 εκ. Πέρα από τον προϋπολογισμό του, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υλοποιεί και συγχρηματοδοτούμενα έργα που συντονίζει η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης ύψους €38 εκ. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υλοποιεί έργα ύψους €143,88 εκ. που προέρχονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2026.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως το κατεξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο της κυβέρνησης, έχει διασφαλίσει τη συνεχή πρόοδο όλων των αναπτυξιακών έργων που έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών. Επιπρόσθετα, με συντονισμένες ενέργειες προχωρά και η ωρίμανση έργων για προκήρυξη εντός του 2024.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των κυριότερων έργων υπό εκτέλεση ανέρχεται σε €885,6 εκ., εκ των οποίων €523 εκ. αφορούν έργα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε αυτά ανήκουν ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου, (€88,6 εκ.), ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς (€86,9 εκ.), ο νέος περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας (€72,3)εκ., ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά (31,1 εκ.), αλλά και το νέο Κυπριακό Μουσείο (€143,9 εκ.), καθώς και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου (€77,6 εκ.).

Στα κυριότερα έργα υπό εκτέλεση άλλων Υπουργείων συγκαταλέγονται τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (€22,3 εκ.), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία (€12 εκ.), η ανέγερση κέντρου φιλοξενίας «Λίμνες» για αιτητές διεθνούς προστασίας στη Λάρνακα (€101 εκ.), καθώς και η βελτίωση των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως και τμήματος των λεωφόρων Στροβόλου και Τσερίου (€30,7 εκ.).

Τα κυριότερα έργα υπό εκτέλεση και χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης περιλαμβάνουν την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση νέων στάσεων λεωφορείων και αναβάθμιση υφιστάμενων (€73,4 εκ.), καθώς και την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Σταυρού (€23,2 εκ.).

Η περίφραξη του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού (€4,5 εκ.) και η ενίσχυση προσβασιμότητας ποδηλατών, πεζών, ΑμεΑ στα κέντρα (€2,4 εκ.) περιλαμβάνονται στα κυριότερα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών.

Το 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα συνολικού ύψους €263,4 εκ., εκ των οποίων €152,4 εκ. αφορούν έργα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων., που περιλαμβάνουν την κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (€26 εκ.), τη φάση Γ του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (€95,2 εκ.), καθώς και το Γενικό Χημείο του Κράτους (€101 εκ.).

Στους βασικούς στόχους του Υπουργείου συγκαταλέγεται η πράσινη μετάβαση, στην οποία εμπίπτει η υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με μελέτες σε εξέλιξη για τη Λευκωσία (€616,42 χιλ.), την Πάφο (€237,4 χιλ.) και την Αμμόχωστο (€91,63 εκ.). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υλοποίηση έργων για τη Λεμεσό και τη Λάρνακα (€31,5 εκ.).

Εδώ εμπίπτει επίσης και η ηλεκτροκίνηση, μέσω σχεδίου χορηγιών, για τη μείωση του κόστους ενέργειας που επωμίζονται οι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα σχέδια προώθησης ηλεκτροκίνησης, με σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτρικών ή χαμηλών εκπομπών οχημάτων, απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων οχημάτων, καθώς και η εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης συνολικού ύψους €20 εκ. για το 2024.

Επίσης, ο επανασχεδιασμός και οι νέες προδιαγραφές για κυβερνητικά κτήρια με κριτήριο την πράσινη μετάβαση αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος, μέσω αξιοποίησης της τεχνολογίας και επέκτασης υποδομών τίθεται ως ένας από τους κύριους άξονες του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε τις συμβάσεις των δημόσιων επιβατικών μεταφορών ύψους €84 εκ. τον χρόνο, όπου ενδεικτικά περιλαμβάνεται η αγορά νέων υπερσύγχρονων λεωφορείων με καινοτόμες τεχνολογίες, προσβάσιμων σε ΑμεΑ, το Park and Ride, νέες διαδρομές λεωφορείων, το σύστημα φωτοεπισήμανσης, καθώς και η ανάπτυξη του οδικού δικτύου με στόχο την αποσυμφόρηση των οδικών αρτηριών.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα της οδικής ασφάλειας, όπου αναφέρθηκε η εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης (€40,6 εκ.), η έναρξη περιοδικού τεχνικού ελέγχου για μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες, η εγκατάσταση 66 θυρών έκτακτης ανάγκης στα στηθαία ασφαλείας των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και η εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε 3 ανισόπεδους κόμβους (Λύμπια, Χοιροκοιτία, Ζύγι), αλλά και σχέδια επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού.

Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι φέτος υπήρξε η υψηλότερη επιβατική κίνηση, που υπολογίζεται σε 11,5 εκ. επιβάτες μέχρι το τέλος του 2023, αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με το 2019, χρονιά ορόσημο στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή των σχεδίων κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, τα οποία θα συνεχίσουν και τα προσεχή έτη.

Τέλος, ο κ. Βαφεάδης ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και εξήρε την συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.