8/10/20

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού Άμυνας

 


Ομιλία Υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψη του Ιταλού Υπουργού Άμυνας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι σήμερα στην Κύπρο, τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Lorenzo Guerini.

Η επίσκεψή σου, αγαπητέ Lorenzo, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, δοκιμάζουν την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως επίσης την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.

Οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο σύνολό τους, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Η παρουσία σου σήμερα στην Κύπρο, επιβεβαιώνει το έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει τον αποφασιστικό ρόλο που η Ρώμη διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα σύμπνοιας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Η σημερινή συνάντηση, αποτελεί συνέχεια των ιδιαίτερα παραγωγικών επαφών μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, στο Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας Είχαμε μια πολύ σημαντική κατ’ ιδίαν συζήτηση στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των Υπουργών Άμυνας το τέλος του Αυγούστου, ακολούθησε η επίσκεψη του Ιταλού Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου και σήμερα η δική σας επίσκεψη.

Με τον Λορένζο, συζητήσαμε σ’ ένα πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης, επί ενός ευρέως φάσματος περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων, κυρίως στο πλαίσιο της Άμυνας και Ασφάλειας. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια να συζητήσουμε περαιτέρω και να ανταλλάξουμε απόψεις:

  • Για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και την απόφαση για άνοιγμα της Αμμοχώστου.
  • Για την επιτυχία της Τετραμερούς Συνεργασίας (Κύπρου-Ιταλίας-Ελλάδας–Γαλλίας), με την επωνυμία «ΕΥΝΟΜΙΑ-2020».
  • Για θέματα διμερούς Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των κοινών μας δράσεων.
  • Για τη συμβολή των δύο χωρών στη προσπάθεια αποστολής βοήθειας στο γειτονικό Λίβανο.
  • Για την Επιχείρηση «IRINI»
  • Για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Για τις κοινές μας δράσεις στα προγράμματα PESCO και σε άλλες πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον φίλο Υπουργό Λορένζο για την ολιγόωρη έστω επίσκεψή του στο νησί και να του ευχηθώ καλή συνέχεια στα καθήκοντά του. Η συχνή επαφή και συνεργασία μας είναι δεδομένη.