8/10/20

Ολοκλήρωση επίσκεψης Υπουργού Άμυνας Ιταλίας

 


Ολοκλήρωση επίσκεψης Υπουργού Άμυνας Ιταλίας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Άμυνας της Ιταλίας κ.Lorenzo Guerini, ο οποίος έφθασε στο νησί μας σήμερα και έτυχε επίσημης υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας από τον Υπουργό κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν επαφές όπου συζητήθηκαν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η απόφαση για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και η κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας, η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 2020» με τη συμμετοχή Κύπρου, Ιταλίας, Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και η συμβολή των δύο χωρών στην προσπάθεια αποστολής επιπλέον βοήθειας στο γειτονικό Λίβανο.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης μετά τη συνάντηση με τον κ. Guerini, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει το έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει τον αποφασιστικό ρόλο που η Ρώμη διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. «Συζητήσαμε σ’ ένα πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης, επί ενός ευρέως φάσματος περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων, κυρίως στο πλαίσιο της Άμυνας και Ασφάλειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πετρίδης.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στις προκλητικές ενέργειές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι δοκιμάζουν την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως επίσης την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας απ’ την πλευρά του, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία και είναι μια ζωτική χώρα σε ότι αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ο κ. Guerini τόνισε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πετρίδη, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του σε ότι αφορά τη διμερή συνεργασία στο τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ ήταν μια απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας του είναι αποφασιστική και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ισχυρές αρχές, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και η έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με την Άγκυρα.

Τέλος, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ιταλίας μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα στην πρωτοβουλία για προστασία των κοινών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το απόγευμα ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας συνοδευόμενος από τον κ. Πετρίδη επισκέφθηκε το παρατηρητήριο στην οδό Λήδρας και φυλάκιο της περιοχής και στη συνέχεια αναχώρησε από την Κύπρο.