7/7/17

Ψηφίστηκε η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Ψηφίστηκε η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία




Ψηφίστηκε χθες η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η Κυβέρνηση εκφράζει τη γενική ικανοποίηση της με το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία, καλώντας την Τουρκία να επανέλθει σε συνθήκες κράτους δικαίου, ζητά τη λήψη σειράς μέτρων προς υλοποίηση των ευρωπαϊκών αλλά και των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Η έκθεση, αναφερόμενη στην εσωτερική κατάσταση Τουρκίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017, είναι η πλέον επικριτική προς την Τουρκία, αφού καλεί τα κράτη μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως έχουν εγκριθεί στο δημοψήφισμα.

Όσον αφορά στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, να τερματίσει την πολιτική του παράνομου εποικισμού, να εφαρμόσει το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταβιβάζοντας την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, και να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία. Αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες προς εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Καλεί παράλληλα την Τουρκία να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει την πλήρη έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, η οποία αναφέρει ρητώς ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα των διαπραγματεύσεων, και την ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία πλήρως και ουσιαστικά το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας έναντι όλων των κρατών μελών χωρίς οποιαδήποτε διάκριση.

Βαρύνουσας σημασίας είναι και το γεγονός ότι υποστηρίζει πως η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Καλεί σε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Καλεί, επίσης, την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις, και επαναλαμβάνει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης παραμένει καθοριστικής σημασίας.

Η Κυβέρνηση ευχαριστεί τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για την αγαστή τους συνεργασία και παράλληλα χαιρετίζει την συμβολή της Εισηγήτριας της Έκθεσης, Ολλανδής Ευρωβουλευτού Kati Piri (Σ&Δ), που ήταν καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.