7/7/17

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο




Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειες του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντανά υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων υπέβαλε και η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανά όλες αυτές τις μέρες όπως φυσικά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίον βρισκόταν σε συνεχή επαφή.

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.

Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που με την εδώ παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές εκείνες που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

___________
ΡΜ/ΜΚΑ