6/5/16

ΟμιλίαΥπουργού Υγείας κ. Γ. Παμπορίδη κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πραγματικές δαπάνες στον τομέα της Υγείας

ΟμιλίαΥπουργού Υγείας κ. Γ. Παμπορίδη κατά τη συνέντευξη Τύπου
 για τις πραγματικές δαπάνες στον τομέα της Υγείας


Επειδή διακρίνω μια προσπάθεια ο τομέας της Υγείας να παρασυρθεί στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας, παράκλησή μου είναι όπως είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας καθότι το κοινωνικό αγαθό της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται βήμα για παραγωγή λαϊκισμού αλλά αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.

Για τούτο και επιτρέψτε μου να προβώ σε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις ούτως ώστε να αποδοθεί ορθότητα σε αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τον τομέα της Υγείας, οι οποίες στερούνται σωστής διάστασης και δημιουργούν εντυπώσεις οι οποίες παραπλανούν.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Παρά τα όσα λέγονται περί μείωσης του προϋπολογισμού και περικοπών των δαπανών στην Υγεία, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι οι όποιες μειώσεις παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων και δη στις τακτικές δαπάνες αφορούν:
·        Πρώτον, στις μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης το 2012 και αυτές διαλαμβάνουν ευρύτερα τη Δημόσια Υπηρεσία, και
·        δεύτερο, στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη ως προς τις αλόγιστες δαπάνες. Εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν μέσω της καλύτερης και ορθολογιστικότερης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, οι οποίες –και το τονίζω– δεν έγιναν εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.






Συγκεκριμένα,
το 2012 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την τότε Κυβέρνηση ανήλθε στα 608,5 εκ. ευρώ. Το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και πάλι από την ίδια Κυβέρνηση παρουσίασε μείωση και ανήλθε σε 598,4 εκ. ευρώ.
 
Ως εκ τούτου, οι μειώσεις που παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς από το 2014 και εντεύθεν –και στέκομαι ιδιαίτερα σε τούτο- αφορούν πρώτον, στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και δεύτερο, στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση διά του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας.

Για να γίνει αντιληπτό αυτό που λέω:

Το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν 598,4 εκ. ευρώ.

Το 2016, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ήταν 542,9 εκ. ευρώ.

Αυτή η διαφορά στον προϋπολογισμό της τάξης των 55,5 εκ. ευρώ που υπάρχει – επαναλαμβάνω- αφορά πρώτον, στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και η οποία ανέρχεται σε 29 εκ. ευρώ και δεύτερο, στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση διά του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας και αντιστοιχούν στα υπόλοιπα 26,5 εκ. ευρώ.
Κρατικόμισθολόγιο
Η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης μισθοδοσίας Υπ. Υγείας και Διοίκησης μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 13 εκ. ευρώ.

Ομοίως η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης της μισθοδοσίας των Ιατρικών Υπηρεσιών μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 12 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 4 εκ. ευρώ της μισθοδοσίας αφορούν άλλα Τμήματα του Υπουργείου Υγείας.

Εξοικονομήσεις

Και έχουμε και 26,5 εκ. ευρώ εξοικονομήσεις, που προέρχονται πρωτίστως από εξοικονομήσεις που έγιναν στον Τομέα των Επιδοτούμενων Ασθενών.

Και προσέξτε: όταν μιλούμε για εξοικονομήσεις βεβαίως και δεν μιλούμε για περικοπές, ούτε μείωση παρεχομένων υπηρεσιών.

Μιλούμε για εξορθολογισμό, για «τάξη», μιλούμε για το νοικοκύρεμα που γίνεται την τελευταία τριετία ως προς τον περιορισμό των άστοχων και αχρείαστων δαπανών. Και είναι αναγκαίο τούτο το νοικοκύρεμα διότι διεφάνη ότι υπάρχει πολύ λίπος που βαραίνει τον δημόσιο τομέα της Υγείας. Και όταν λέω «λίπος» ουδόλως εννοώ τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία του πολίτη ή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Λίπος είναι τα χρήματα τα οποία το Κράτος σκορπά αδίκως εξαιτίας κακών διαδικασιών, κακού προγραμματισμού, κακής διαχείρισης, εξαιτίας βραχύβιων λύσεων και μη ωφέλιμων σχεδιασμών που ακολουθούνταν.