8/4/16

Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

ΜΕΡΟΣ Γ’

 Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη


Ερώτηση: Έχετε αναφερθεί σε μια σειρά μέτρων και μια σειρά επιτυχιών που έχουν οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε έξοδο από το Μνημόνιο. Η αντίληψη που υπάρχει ωστόσο στην κοινωνία, στον μέσο πολίτη είναι ότι δεν βλέπει στην καθημερινότητά του αυτήν την επιτυχία. Επεξεργάζεστε οποιαδήποτε μέτρα που θα ωφελήσουν τον μέσο πολίτη να το δει στην καθημερινότητά του αυτό το όφελος;

Απάντηση: Οπωσδήποτε ναι. Προσπαθούμε μέσα από την όλη δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος και τα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι στιγμής, να υπάρξει μια πιο έντονη, αν θέλετε, αίσθηση της ανάπτυξης που παρατηρείται. Αλλά αν δείτε, για παράδειγμα, τους δείκτες λιανικού εμπορίου, παρουσιάζουν αύξηση κατά 3%, αν δείτε τις αναπτύξεις θα δείτε αύξηση, αν δείτε τις πωλήσεις υλικών οικοδομής θα δείτε αύξηση, αν δείτε τις πωλήσεις αυτοκινήτων θα δείτε αύξηση. Όμως θα ήθελα να κάνω συγκεκριμένη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες και στο τι έχει γίνει, διότι είναι ένα να βομβαρδίζεται ο λαός και γενικότερα όλοι μας από κάποιες αρνητικές εκτιμήσεις που γίνονται συστηματικά – και είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να το πράττει – και είναι άλλο αυτό που βιώνει πραγματικά ο λαός. Και δεν λέω ότι δεν έχει προβλήματα. Θα ήμουν ξένος προς την πραγματικότητα. Αλλά όχι στον βαθμό που κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν, ότι «δεν έγινε τίποτε, δεν παρατηρείται ανάπτυξη». Δεν βλέπουν να υπάρχουν ενδεχομένως οι συμπεριφορές του παρελθόντος. Καλό είναι να μην υπάρξουν ξανά οι εποχές που νομίζαμε ότι μέσα από τον δανεισμό μπορούσαμε να ζούμε ζωή που δεν μας επέτρεπαν τα οικονομικά μας. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε απαγορευτικά, μια διόγκωση του τραπεζικού τομέα που ήταν στο 750% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει μειωθεί στο 450%. Όλος αυτός ο υπερδανεισμός των 64 δις έδινε την εικόνα ευημερίας. Κάποια στιγμή όμως έρχεται η ώρα της πραγματικότητας. Ανάλογη ζωή θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επιδιώξει κανένας. Όμως παρακολουθώ ότι αρχίζει να νιώθει ο κόσμος ότι υπάρχει πρόοδος. Αλλά θέλω να το επαναλάβω και να το υπογραμμίζω, όποιος αγνοεί τα προβλήματα δεν μπορεί ούτε να τα αντιμετωπίσει. Και υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, υπάρχει ακόμη φτώχεια την οποία θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Αλλά θα δώσω στοιχεία για να δείτε ότι και εκεί, παρά τα όσα λέγονται, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Από την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – και είναι η τελευταία αναφορά που κάνω γιατί δεν θα έχετε ενδιαφέρον την άλλη βδομάδα – οι 14 χιλιάδες δικαιούχοι των κοινωνικών παντοπωλείων έχουν περιοριστεί στις τέσσερις και κάτι χιλιάδες, εκ των οποίων μόλις οι δύο χιλιάδες είναι Κύπριοι.

Ερώτηση : Ανέμενα σήμερα ομολογουμένως ότι, με τα όσα συμβαίνουν έξω στην κοινωνία, σε αυτήν την πρώτη συνέντευξη Τύπου για τα τρία χρόνια θα κάνατε αναφορά στα σκάνδαλα, τις μίζες, τη διαφθορά, την καταρράκωση των θεσμών, σε θέματα πολιτειακά, τη σύγκρουση θεσμών, στη δική σας σύγκρουση με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας...

Απάντηση: Να σας παρακαλέσω να αναμένετε μέχρι την ερχόμενη βδομάδα για να μου υποβάλετε αυτήν την ερώτηση; Δεν θα ήθελα να εξαντλήσω σήμερα τα θέματα. Μπορεί βάσει των δικών σας προσανατολισμών/σχεδιασμών να έπρεπε να ακολουθήσω τον άλφα τρόπο απολογισμού του έργου. Εγώ επέλεξα αυτόν τον τρόπο. Πρώτα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εν συνεχεία τα της εσωτερικής διακυβέρνησης, που θα αναφέρονται είτε στην κοινωνική πολιτική είτε στην πολιτική ενέργειας είτε στην πολιτική γεωργίας είτε στην πολιτική δικαιοσύνης είτε στις μεταρρυθμίσεις είτε στην πάταξη της διαφθοράς, των σκανδάλων κ.ο.κ.

Ερώτηση: Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. επειδή κάτι θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη συνέντευξη Τύπου. Ακούγεται ότι θα οδηγηθείτε στο δικαστήριο για να καταθέσετε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου. Θα θέλαμε το σχόλιό σας. Θα παραμείνω όμως στα θέματα της οικονομίας. Έχετε παρουσιάσει μια κατάσταση με αριθμούς και έχετε αναφέρει ότι το καλύτερο για σας δεν θα είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και τα αποτελέσματα των αριθμών. Και εδώ φαίνεται ότι τόσο τα αποτελέσματα, αλλά και η πραγματική εικόνα που ζει ο Κύπριος πολίτης δεν είναι αυτή που μας έχετε παρουσιάσει. Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Το 90% του πληθυσμού είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται ή να εξανεμίζονται, ενώ το 10% του πληθυσμού έχει επωφεληθεί και από τα μέτρα τα οποία έχετε αναφέρει σήμερα και έχει δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται και να συσσωρεύονται. Θα ήθελα να μας δώσετε απαντήσεις. Ο συνταξιούχος αναμένει απάντηση για την κουτσουρεμένη σύνταξη και που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σήμερα. Ο πολύτεκνος, ο οικογενειάρχης ο οποίος δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στα δάνεια, δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του, ο νέος που μεταναστεύει, ο νέος των 500 ευρώ. Όλα αυτά είναι προβλήματα και θα θέλαμε τη δική σας τοποθέτηση, επειδή απ’ ό,τι αντιληφθήκαμε σήμερα από τους αριθμούς τους οποίους μας παρουσιάσατε, μάς εισηγείστε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο στον οποίο παραμένουν αυτά τα προβλήματα.

Απάντηση: Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αυστηρότητα τις πολιτικές που ακολουθούμε για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο όχι τους αριθμούς, αλλά τη ζωή των πολιτών. Και όταν λέμε ότι παρατηρούνται ρυθμοί ανάπτυξης, αυτό δεν είναι απλώς αριθμοί. Οι αριθμοί μεταφράζονται σε εισοδήματα των εργαζομένων. Και δεν θα ήθελα, επαναλαμβάνω, να μπω στη λογική της αντιπαράθεσης ή της απόδοσης ευθυνών, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω, γνωρίζοντας και τις απόψεις σας τις οποίες και σέβομαι απόλυτα, πότε άρχισαν τα εισοδήματα των εργαζομένων να μειώνονται; Πότε λήφθηκαν τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, ΆΤΑ κ.ο.κ.; Επί των ημερών της προεδρίας μου ή εξ ανάγκης επί των ημερών άλλης προεδρίας; Θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στο πώς απαντώ, εξ ου και δεν θα δείτε συχνά αντιπαραθέσεις από πλευράς Κυβέρνησης, ακόμα και σε αστήριχτη κριτική που δεχόμαστε. Αυτό όμως που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι σε όλα αυτά, τα οποία έχετε θέσει, θα δοθούν απαντήσεις, για να διαφανεί με βάση τις στατιστικές, όπως είπατε, την ερχόμενη Πέμπτη. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για ελάχιστη υπομονή. Τρία χρόνια υπομένω, δεν ομιλώ και ακούω κριτική. Θα διαφανεί μέσα από τα όσα καταγράφονται, και είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, διότι μιλούμε για μια ευρωπαϊκή χώρα και συνεπώς δεν μπορεί απλώς να απαριθμείς ορισμένα γεγονότα, έργα, αποφάσεις που δεν έχουν παρθεί. Συνεπώς, έγνοια μου είναι όσο και η δική σας να δω να αναστρέφεται πραγματικά το αρνητικό κλίμα που ακόμα υπάρχει σε κάποιες τάξεις συμπολιτών μας.

Ερώτηση: Ερχόμενος από το παρελθόν διαπιστώνουμε, με βάση τα όσα μας έχετε πει, ότι «ο τιτανικός βυθιζόταν και η ορχήστρα συνέχιζε να παίζει μουσική για πάρα πολλά χρόνια». Δεύτερον, θα ηχεί στα αυτιά μας η συνεχιζόμενη κραυγή απόγνωσης χιλιάδων συμπατριωτών μας και υπάρχει μια ρήξη στις σχέσεις πολίτη – πολιτείας, όχι επί προεδρίας σας αλλά από πολύ παλιά. Έχετε πάρει μέτρα, όμως απέχουμε πολύ ακόμη από την ημέρα εκείνη που ο Κύπριος πολίτης θα ξανανιώσει την εμπιστοσύνη στον τόπο και το κράτος του. Πότε βλέπετε επιτέλους ότι οι νέες γενιές και οι νέες φουρνιές των νέων επιστημόνων μας και γενικά του πληθυσμού μας θα νιώσουν αυτήν την εμπιστοσύνη στον τόπο και στο κράτος μας;

Απάντηση: Βεβαίως δεν θα μπορούσα να προβλέψω ποίος θα είναι ο χρόνος αποκατάστασης της τρωθείσας εμπιστοσύνης προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες. Αλλά πιστεύω ότι μέσα από τα μέτρα που παίρνουμε και μέσα από τα μέτρα που προγραμματίζονται να ληφθούν, περισσότερα μέτρα που θα ληφθούν, σταδιακά και αν όλο το πολιτικό σύστημα εγκαταλείψει ιδιαίτερα τις σκοπιμότητες που πολλές φορές οδηγούν στο λαϊκισμό, ή και στην παραβίαση της εμπιστοσύνης ή στην παραβίαση των κανόνων χρηστής διοίκησης, μπορεί να γίνει κατορθωτό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Στόχος μας είναι αυτό να γίνει κατορθωτό το συντομότερο. Και θα δείτε ότι μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε εκεί στοχεύουμε. Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων ανεξαίρετα. Όλοι όσοι ανήκουμε στο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απαιτείται πλέον να τηρούμε τους κανόνες τους οποίους η κοινωνία των πολιτών ζητά, δηλαδή σεβασμό στους πολίτες, σεβασμό στη χρηστή διοίκηση, σεβασμό του δημόσιου χρήματος, σεβασμό στον φορολογούμενο.