8/4/16

ΜΕΡΟΣ Β - Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις 7 Απριλίου, με θέμα την έξοδο από την κρίση, την οικονομία και την ανάπτυξη


 ΜΕΡΟΣ Β -

  Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις 7 Απριλίου, με θέμα την έξοδο από την κρίση,  την οικονομία και την ανάπτυξη

Ερώτηση: Αναφέρατε ότι μειώσατε μεταξύ άλλων τον ΦΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών. Ωστόσο οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αδυνατούν να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Κάνετε οποιεσδήποτε σκέψεις εντός του 2016 για μείωση φορολογίας που θα αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως σε είδη πρώτης ανάγκης;

Απάντηση: Τα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται ήδη σε μια βαθμίδα χαμηλού ΦΠΑ. Έχουμε πάρει μια σειρά από άλλα μετρά. Αναφορά εκτεταμένη θα κάνω στις 14 του μήνα. Ας μην εξαντληθούμε από τώρα για αυτά τα ζητήματα που αφορούν το δεύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου όπου θα μιλήσουμε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις βελτιώσεις που έγιναν, πολλά άλλα σημαντικά που έγιναν ή θα γίνουν και επομένως επιφυλάσσομαι για τις 14 του μήνα. Θέλω όμως να πω ότι για τα είδη πρώτης ανάγκης ήδη ο ΦΠΑ είναι χαμηλός και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερώτηση: Να μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε επειδή δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία να συνδυάσω δύο ερωτήματα. Το ένα αφορά κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους που είδα την περασμένη Κυριακή και στους οποίους είχα πει ότι θα παρακολουθήσω τη διάσκεψη και μου είπαν να σας μεταφέρω κάτι. Είχατε πει στην εισαγωγική σας ομιλία ότι στ o πλαίσι o της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής Τροόδους είναι και το τελεφερίκ και θα ήθελα να υποβάλω το ερώτημα εκ μέρους τους και το συνδυάζω με την ανεργία γιατί μου είπαν ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Η αντιπολίτευση στο επιχείρημά σας ότι μειώνεται η ανεργία υποστηρίζουν ότι μειώνονται μόνο οι αριθμοί γιατί οι νέοι μας μεταναστεύουν αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Απάντηση: Καταρχάς να πω ότι με την κατασκευή ή μη του τελεφερίκ, γιατί υπό τύπο αστεϊσμού ήθελα να επαναλάβω την πρόθεση μας για αξιοποίηση της περιοχής του Τροόδους. Έγινε το πρώτο βήμα της καταγραφής των κυβερνητικών οικιών και όχι μόνο. Για πρώτη φορά κατεγράφη το σύνολο της κρατικής περιουσίας για να γνωρίζουμε τι ανήκει στο κράτος και τι όχι. Και βεβαίως και ενδεχόμενη αξιοποίηση κάποιων σημαντικών περιοχών. Μέσα στα πλάνα επομένως ανάπτυξης για τις ορεινές κοινότητες και ιδιαίτερα της περιοχής Τροόδους ήταν η καταγραφή, και ήδη υπήρξε η πρόσληψη συμβούλων για να μας δώσουν τις καλύτερες πιθανές εισηγήσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε. Την ανάπτυξη δηλαδή του Τροόδους και αναφέρομαι στις κοινότητες που περιβάλλουν το Τρόοδος. Ταυτόχρονα ήδη με συγκεκριμένες αποφάσεις αναβαθμίζεται το νοσοκομείο της Κυπερουντας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς επίσης και κάποια άλλα περιφερειακά νοσοκομεία και πυροσβεστικοί σταθμοί και ούτω καθεξής για να υπάρξει ένα συνεχές ενδιαφέρον αναζωογόνησης και μέσα και από τις πολιτικές του αγροτουρισμού κ.ά. Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ανεργίας, ιδιαίτερα δε στον ισχυρισμό ότι υπάρχει μετανάστευση των νέων, για αυτό και μειώθηκε τάχα η ανεργία. Το 2013 είχαμε ένα αριθμό μετανάστευσης που ανήρχετο στις 25,227. Από αυτούς οι 3,579 ήσαν Κύπριοι πολίτες, 8,745 ήσαν πολίτες της ΕΕ και 12,903 από τρίτες χώρες. Δεν λέω ότι ο αριθμός των 3,579 είναι μικρός αλλά όταν αναφέρονται σε 25 χιλιάδες η ακόμη και 34 χιλιάδες - που άκουσα - να έχουμε κατά νου ποιο είναι το ποσοστό των Κυπριών πολιτών. Το 2014 η μετανάστευση από 25 χιλιάδες μειώθηκε σε 24,154 χιλιάδες εκ των οποίων μόλις 2,106 ήσαν Κύπριοι, 7,101 οι Ευρωπαίοι πολίτες και 14,947 οι κάτοικοι από τρίτες χώρες. Να υπενθυμίσω ότι σε κάποια φάση η Κύπρος χρησιμοποιείτο ως παράδεισος άσκησης του δικαιώματος του πολιτικού ασύλου μέσα από τα όσα επισυνέβαιναν, τα αστόχευτα μέτρα και επιδόματα που δίνονταν. Ήταν χώρα προσέλκυσης μεταναστών. Με την καθιέρωση μιας νέας πολιτικής από την παρούσα Κυβέρνηση την καθιέρωση αντί των χρηματικών επιδομάτων, των επιδομάτων διά δελτίων σε ό,τι αφορά την σίτιση την ένδυση και την απευθείας πληρωμή του ενοικίου, κατορθώσαμε σταδιακά όλους αυτούς που εν τη ουσία επιβίωναν εις βάρος του Κύπριου φορολογουμένου να απαλλαγούμε από την παρουσία τους.

Ερώτηση: Πριν αναφερθήκαμε στο θέμα των αναβαθμίσεων που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία. Υπάρχουν δύο είδη θεμάτων που χρειάζονται για αυτήν την εξέλιξη. Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις με κύρια τις αποκρατικοποιήσεις και τη CYTA και το δεύτερο κομμάτι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, Πρακτικά αυτό περιμένουν οι Οίκοι να δουν δηλαδή μια αισθητή μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις. Πώς σκέφτεστε να βοηθήσετε αυτήν τη διαδικασία και συγκεκριμένα ρωτώ αν το θέμα της κακής τράπεζας, η μιας άλλης δομής ανάλογου περιεχομένου, παραμένει στα χαρτιά γιατί και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει μια τέτοια λύση.

Απάντηση: Εμπιστεύομαι την κρίση του Υπουργού Οικονομικών και αν υπάρχει ανάλογη πρόθεση θα την φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και αφού μας αναπτύξει τα επιχειρήματα, οπωσδήποτε εάν και εφόσον αύτη είναι η πρόθεσή του, θα υιοθετηθεί. Σε ό,τι αφορά το τι πράττουμε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να πω ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των διευθετήσεων που έχουν γίνει, πλην όμως για να θεωρείται επιτυχής η αναδιάρθρωση κάποιου δανείου πρέπει να περάσουν 12 μήνες. Συνεπώς, ενώ έχουν επιτευχθεί πολλά και μέσα και από τα κίνητρα που δώσαμε, παρά ταύτα δεν μπορούν να ανακοινωθούν. Συνεπώς χρειάζεται κάποια υπομονή και αυτό θα γίνει. Όσον αφορά τις προσωπικές ενέργειες νομίζω ότι είστε μάρτυρες της κατ’ επανάληψη πρόσκλησης των προέδρων, των τραπεζιτών και των Γενικών Διευθυντών και είτε αυτό αφορούσε σε κοινή σύσκεψη με την Κεντρική Τράπεζα είτε αυτό αφορούσε τη μείωση των επιτοκίων, είτε και τις αναδιαρθρώσεις ή την ελαστικότητα για την οποία έκανα και δημόσια έκκληση, νομίζω τα αποτελέσματα είναι γνωστά μέσα και απ’ όσα καταγράφονται.

Ερώτηση: Η ομιλία σας ήταν περίπου 14 σελίδες εκ των οποίων στις 13 αναφερθήκατε σε αυτό που πιστεύετε ότι κάνατε για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Εγώ θα ήθελα να πάω στην ανάπτυξη. Θα ήθελα να μάθω, κύριε Πρόεδρε, ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης της χώρας που έχετε για τα επόμενα δύο χρόνια ώστε μέχρι το 2018 που θα ολοκληρωθεί η θητεία σας, να βρισκόμαστε σε τέτοια βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τα ομολόγα, που θα είναι πολλά εκείνη την περίοδο, και τα 2,5 δις που πρέπει να πληρώσουμε στη Ρωσία;

Απάντηση: Καταρχήν ανάλογες αρνητικές προβλέψεις έκαναν διάφοροι εμπειρογνώμονες για τη δυνατότητα της Κύπρου να επιτύχει σε μια τριετία ή με το μνημόνιο που υπεγράφη τότε να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Κάποιοι προέβλεπαν την επανάληψη συνεχών μνημονίων, κάποιες Κασσάνδρες έλεγαν για ολική καταστροφή και κατάρρευση, και, όμως, έχουμε διαψεύσει και τις καλύτερες προβλέψεις και των δανειστών μας αλλά και διακεκριμένων εμπειρογνώμων. Το πλάνο μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά, πέρα και πάνω από τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται στη διαχείριση των οικονομικών, και με περαιτέρω κίνητρα, περαιτέρω σταθερότητα, με εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι το να αναστρέψεις κατά 8 μονάδες τους ρυθμούς ανάπτυξης και από αρνητικούς να τους φέρεις σε 1,6 θετικούς και να συνεχίζουν, θα υπάρχει και η αναβάθμιση από την πλευρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά έχω περιοριστεί γιατί ένα είναι το ενδιαφέρον και άλλο οι επενδύσεις. Υπάρχει, όμως, αυξημένο ενδιαφέρον.

Δεν έκαμα καμία αναφορά στις προοπτικές από τα έσοδα του Γ´ γύρου αδειοδότησης των ενεργειακών πηγών. Και προτιμώ να κρατούμε χαμηλούς τόνους, αλλά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, απλά θέλω να πω ότι απόφασή μας είναι να υλοποιήσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο είναι βεβαίως πενταετίας και όχι τριετίας. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, θέλω να ελπίζω και πιστεύω, γνωρίζοντας τους συνεργάτες μου στην Κυβέρνηση, ότι θα συνεχίσουν να είναι θετικά και η τελική απολογία μου να αποτιμηθεί θετικά από τον κυπριακό λαό.