18/2/16

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε

Η Κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί  ενδεχόμενα να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία της δικοινοτικής παρουσίας στις Βρυξέλες, ως ακόμα ένα σκαλοπάτι για την καθιέρωση χωριστής οντότητας στην πατρίδα μας.
Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις όλες διαδικασίες, διασφαλίζοντας ότι αυτός ο διάλογος γίνεται μέσα από τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
18 Φεβρ.16
Εν μέσω των συνομιλιών και ενώ διαπιστώνεται ότι υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουμε προσπάθειες από πλευράς Ε.Ε, να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα λύσης του Κυπριακού. Δεν γνωρίζω αν αυτές οι εντυπώσεις δημιουργούνται μόνο από τον κ. Άιντα ή και από τους εκπροσώπους της Κυπριακής Κυβέρνησης που ενημερώνουν την Κομισιόν, αλλά φαίνεται ότι αυτή η υπεραισιοδοξία δεν συμβαδίζει με τα όσα δηλώνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τα ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού στα οποία είτε έχει σταλώσει η διαπραγμάτευση είτε ακόμη δεν έχουν ανοίξει αυτά τα κεφάλαια.
Καλούμε την Κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ως προς κάποια ζητήματα τα οποία μπορούν να αντικρίζονται ως αθώα αλλά στην πορεία θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Η καθιέρωση διαλόγου και επικοινωνίας με τις Βρυξέλες, εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων αν είναι να υπηρετήσει την ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων ως προς τις διαδικασίες της Ε.Ε, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να προσδίδεται δικοινοτικός χαρακτήρας. Η Ε.Ε δεν έχει μέλη κοινότητες. Έχει μέλη κράτη. Και το κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Πολύ φοβόμαστε ότι με την προσπάθεια κάποιων άλλων πρωτευουσών και κέντρων αποφάσεων για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενδεχόμενα να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία της δικοινοτικής παρουσίας στις Βρυξέλες, ως ακόμα ένα σκαλοπάτι για την καθιέρωση χωριστής οντότητας στην πατρίδα μας.
Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις όλες διαδικασίες όπως πάνε να καθιερωθούν, διασφαλίζοντας ότι αυτός ο διάλογος γίνεται μέσα από τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως της οντότητας που εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας μας στην Ε.Ε.