18/2/16

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της
Ανεξάρτητης Αρχής
Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων
κατά της Αστυνομίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου παρέλαβε σήμερα το πρωί την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από τον Πρόεδρό κ. Ανδρέα Σπυριδάκη   και τα μέλη της Αρχής.

Ο κ. Ομήρου, αφού παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη λειτουργία αυτού του εξόχως εκσυγχρονιστικού θεσμού της κυπριακής πολιτείας και της κυπριακής κοινωνίας την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι η Αρχή αυτή αποτελεί ασπίδα και θώρακα   των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και πρόσθεσε: «Βεβαία, η Αστυνομία δεν είναι αντίπαλοι της κοινωνίας, αντίθετα η Αστυνομία είναι δίπλα στους πολίτες   και διασφαλίζει την ευταξία   και την ασφάλεια των πολιτών, όμως εκεί και όπου υπάρχουν υπερβάσεις εξουσίας ή καταχρήσεις εξουσίας θα πρέπει η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να λειτουργεί ως φύλακας άγγελος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου είπε: «Θα ήθελα να προτρέψω την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της με προσήλωση στο πνεύμα και στο γράμμα της νομοθεσίας, αλλά και των ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασφαλώς, να υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την αντικειμενικότητα της Αρχής από τις όποιες αθέμιτες παρεμβάσεις».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας κ. Σπυριδάκης ανέφερε: «Η Αρχή έχει επαινεθεί από διεθνείς οργανισμούς για την αντικειμενικότητα και αμεροληψία με την οποία χειρίζεται τις υποθέσεις και που με πολύ μεγάλη φειδώ προχωρεί σε ποινικές διώξεις εναντίον μελών της Αστυνομίας. Αποτελεί ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τις κακοποιήσεις που ενδεχομένως γίνονται από μια πολύ μικρή μερίδα μελών του αστυνομικού σώματος, αποτελεί όμως και προστασία της Αστυνομίας από κακόβολους και ψευδείς ισχυρισμούς».