9/2/16

Παραδόθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο πίνακας «Στον Αέρα της Κερύνειας» από τον εικαστικό Αντρέα Λαδόμματο

Παραδόθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο πίνακας
«Στον Αέρα της Κερύνειας» από τον εικαστικό Αντρέα Λαδόμματο

 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου κατά την τελετή παράδοσης του πίνακα
 
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας,
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε της Κερύνειας,
Κύριε Πρόεδρε του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»,
Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην αίθουσα «Κερύνεια» της Βουλής, για να παραλάβουμε τον πίνακα με τίτλο «Στον Αέρα της Κερύνειας», που φιλοτέχνησε ο μεγάλος εικαστικός Αντρέας Λαδόμματος και τον οποίο ο δημιουργός έχει την ευγενή καλοσύνη να δωρίσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Γεννημένος στην Λευκωσία το 1940, ο Αντρέας Λαδόμματος επέδειξε από μικρή ηλικία την έφεσή του προς τη ζωγραφική. Σπούδασε στο Camberwell School of Art στο Λονδίνο και με το πέρας των σπουδών του δίδαξε τέχνη και τεχνικό σχέδιο στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε άλλα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Το 1982, αποσπάστηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, όπου δίδαξε τέχνη, και στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπου ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων.

Εργάστηκε ως σκηνογράφος για την τηλεόραση και το θέατρο και επιμελήθηκε κοστούμια σε θεατρικές παραγωγές. Σχεδίασε, επίσης, γραμματόσημα, αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων και εικονογράφησε βιβλία. Υπήρξε πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας της ΟΕΛΜΕΚ και ένα από τα πρώτα μέλη του ΕΚΑΤΕ, το οποίο υπηρέτησε ως γραμματέας και αντιπρόεδρός του.

Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε με έργα του τη χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως Biennale και Triennale. Το 2009, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Έργα του βρίσκονται σε πολλές κρατικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γερμανία και την Αίγυπτο, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές, συλλογές τραπεζών και επιχειρήσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης το 1982, καθώς και με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο που παραλαμβάνουμε σήμερα απεικονίζει το Λιμάνι και το Κάστρο της Κερύνειας, δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών μας. Το έργο, πέρα από την αισθητική του αξία και ομορφιά, αλλά και την εικαστική αναβάθμιση που θα προσδώσει στον χώρο, θα λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση για όλους μας εδώ στην Βουλή, βουλευτές, υπαλλήλους, επισκέπτες, ότι χρέος και υποχρέωσή μας είναι ο αγώνας για απελευθέρωση και επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες. Εξάλλου, και για τον Αντρέα Λαδόμματο, τα μέρη αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, καθώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατάγεται από την επαρχία της Κερύνειας και συγκεκριμένα από την κατεχόμενη Λάπηθο και τον κατεχόμενο Σύσκληπο.

Η επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας, για να φιλοξενήσει το δημιούργημα του μεγάλου εικαστικού, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έγινε τυχαία. Είναι γνωστό ότι οι αίθουσες των κοινοβουλευτικών επιτροπών έχουν πάρει το όνομά τους από τις έξι επαρχίες του κράτους μας και το όνομα της μικρότερής μας επαρχίας, της Κερύνειας, δόθηκε σε αυτήν εδώ, τη μεγαλύτερη αίθουσα των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Επομένως, ο πίνακας «Στον Αέρα της Κερύνειας» του Αντρέα Λαδόμματου δεν θα μπορούσε παρά να κοσμεί τους τοίχους της αίθουσας «Κερύνεια» της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω, επίσης, ότι ο Αντρέας Λαδόμματος έχει τιμήσει και στο παρελθόν την Βουλή των Αντιπροσώπων, δωρίζοντας ακόμη έναν πίνακα δημιούργημα του ιδίου με τίτλο «Ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία», τον οποίο έχω το προνόμιο προσωπικά να απολαμβάνω καθημερινά, καθώς κοσμεί το γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Αγαπητέ Αντρέα,

Εκ μέρους όλων των βουλευτών θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατή μας ευγνωμοσύνη και να σε ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μας έκανες δωρίζοντάς μας το ξεχωριστό σου δημιούργημα. Σε διαβεβαιώνω ότι θα το φιλοξενήσουμε στον χώρο μας με δέος, στοργή, ευλάβεια και προσοχή.