31/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας στη Βουλή





Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2014, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:


«Σήμερα, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2014.
Ως γνωστό, ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου μας για το επόμενο έτος, περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €319.030.670 σε σύγκριση με €342.564.835 για το 2013. Παρουσιάζει δηλαδή μια μείωση της τάξης του 6.9%.
Η οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για συγκράτηση των δημοσιονομικών δαπανών, αναπόφευκτα, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Ωστόσο, επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ορθολογιστικό και υπεύθυνο σχεδιασμό, για αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών που προκύπτουν.
Η πρόνοια του προϋπολογισμού για το 2014, έχει ως στόχο την κάλυψη βασικών δαπανών συντήρησης και λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και δαπάνες οι οποίες αφορούν στην αγορά των άκρως απαραίτητων οπλικών συστημάτων.
Μέσα από εξορθολογισμό των δαπανών, επιδιώκουμε τη διατήρηση των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε υψηλά επίπεδα μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, για να μπορούν να εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους.
Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη, η συμπόρευση της ασφάλειας, της αναδιοργάνωσης και της ενίσχυσης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, με το οικονομικό κομμάτι.
Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης οικονομικής περισυλλογής, Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ, προχωρούμε στους σχεδιασμούς μας για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς. Τα όσα εξαγγείλαμε εδώ και καιρό, δεν πρόκειται να μείνουν στα λόγια, γιατί το όλο θέμα, άπτεται της επιβίωσης και της αναβάθμισης του στρατεύματος, με εθνικές ασφαλώς προεκτάσεις.  
Προσαρμοζόμαστε, όχι μόνο για να επιβιώσουμε, αλλά για να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις και τις πολλαπλές προκλήσεις που απορρέουν από τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας.    
Εξελισσόμαστε, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε με αξιώσεις στις απαιτήσεις του σταθεροποιητικού μας ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Ενός ρόλου, ο οποίος κερδήθηκε με κοπιώδεις προσπάθειες αμυντικής διπλωματίας αλλά και εμμονής σε θέσεις αρχής.  
Μέσα από τη σημερινή ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, αλλά και των ενημερώσεων που έτυχαν τα πολιτικά κόμματα το τελευταίο διάστημα, πετυχαίνουμε τη συλλογικότητα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Μένουμε μακριά από αχρείαστες αντιπαραθέσεις, γιατί ακριβώς αυτό επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών. Αυτό επιθυμεί η ώριμη κυπριακή κοινωνία, η οποία αντιλαμβάνεται και αναμένει την εξαγγελθείσα εφαρμογή αποφασιστικών τομών. Δεν είναι θέμα λαϊκισμού αλλά ανάγκη επιβίωσης της πατρίδας και του λαού μας.
Με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο του δυνατού, επιδιώκουμε να εισαγάγουμε καινοτόμες, ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας, δομών και εξοπλισμών στην Εθνική Φρουρά. Μέσα από αυτές, δεν χάνουμε αμυντικά για να κερδίσουμε δημοσιονομικά. Επιδιώκουμε αμυντικό και δημοσιονομικό κέρδος, ταυτόχρονα.
Οι σύγχρονες απειλές, η ανάγκη θαλάσσιας ασφάλειας και παράλληλα, η εξασφάλιση των απαραιτήτων συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας, επιβάλλουν την τήρηση ισχυρών, σύγχρονων και ικανών Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων και απειλών.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι αλληλένδετη με την αμυντική θωράκιση, εντούτοις, μέσα από την έντονη πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του λαού μας, μπορούμε να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα: να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά, σύγχρονο στρατό, ικανό να σταθεί αξιοπρεπώς μέσα στο σύγχρονο γεωστρατηγικό περιβάλλον, έτοιμο να φέρει σε πέρας την αποστολή του, ακόμα και κάτω από τις υφιστάμενες αντίξοες συνθήκες».  
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μείωση της θητείας, ο Υπουργός είπε ότι ήταν θέμα που συζητήθηκε στη Βουλή σήμερα. Χαρακτήρισε τη θητεία μεγάλη και διευκρίνισε ότι η μείωση     μπορεί να επέλθει μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, και όχι από μόνη της. «Εμείς επιμένουμε ότι αυτή η μείωση είναι εφικτή μέσα και στους ευρύτερους σχεδιασμούς μας για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της ΕΦ», είπε. Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης, ο Υπουργός είπε ότι πρώτα πρέπει να εγκριθεί ο όλος σχεδιασμός από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Αναμένεται να τεθεί για συζήτηση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πριν το τέλος του χρόνου» κατέληξε.