9/2/16

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης


Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Σόφια, η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Στην παρέμβασή του για το θέμα της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, καθιστούν αναγκαία τη θέσπιση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που να βασίζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, το ΣτΕ διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στην προάσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος αποτελεί, επίσης, ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη. Η μη αποτελεσματική ένταξη και αφομοίωση του μουσουλμανικού στοιχείου στις χώρες υποδοχής, εξήγησε ο κ. Προδρόμου, υπονομεύει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των μεταναστών, ενώ πλήττει ταυτόχρονα, την ευρωπαϊκή συνοχή και τον κοινωνικό ιστό.

O διαπολιτισμικός διάλογος, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αξιοποιείται και στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η αποδοχή, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση των πολιτιστικών και ιστορικών καταβολών της κάθε κοινότητας στην Κύπρο, αποτελεί προϋπόθεση για τη θετική έκβαση της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας. Καταλήγοντας, ο κ. Πρόδρομου ανέφερε ότι η επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, στη βάση, μεταξύ άλλων, και των αρχών αυτών, θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα και θα συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση και την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
_____________