17/2/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη Εφιαλτικό το σενάριο χερσαίας επέμβασης στη Συρία

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Εφιαλτικό το σενάριο χερσαίας επέμβασης στη Συρία


Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για τις επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων στη βόρεια Συρία και κάλεσαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Οι επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας επιδεινώνουν δραματικά την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα ενώ τα σενάρια για μια χερσαία επέμβαση αποτελούν ένα εφιαλτικό σενάριο για το Συριακό λαό αλλά και για τους λαούς της περιοχής και την ειρήνη γενικότερα. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν διπλές ευθύνες για την επιθετικότητα που αναπτύσσει η Τουρκία σε βάρος της Συρίας, η οποία εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί τις τρομοκρατικές δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους».
Η εξουδετέρωση των τρομοκρατικών δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό του αιματηρού συριακού εμφυλίου και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται συγκεκριμένες χώρες των G20 και του ΝΑΤΟ να διακόψουν οριστικά κάθε είδους χρηματοδότηση, εξοπλισμό και εμπόριο με το Ισλαμικό Κράτος.  Θα πρέπει επίσης να τερματιστεί η υπονόμευση των δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος επί του εδάφους, δηλαδή των Κούρδων και του στρατού της Συρίας. Τελικός στόχος πρέπει να είναι μια ειρηνική πολιτική λύση που θα βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας.
Παράλληλα όμως, υπογραμμίζουμε την έκκληση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ προς όλες τις πλευρές να επιτρέψουν άμεσα και χωρίς όρους την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται σε ολόκληρη την συριακή επικράτεια.