17/2/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για το προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
για
το προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία


Το προσχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου από την κ. Πίρι αποτελεί ουσιαστικά ένα έγγραφο εργασίας. Πάγια πρακτική μας ως ΑΚΕΛ, είναι να καταθέτουμε τροπολογίες επιδιώκοντας είτε τη βελτίωση των αναφορών που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα είτε την προσθήκη των στοιχείων που να καθιστούν το τελικό ψήφισμα όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο. Αυτό θα πράξουμε και φέτος.
Ήδη επεξεργαζόμαστε τροπολογίες, που θα κατατεθούν την ερχόμενη βδομάδα, ώστε να συμπληρωθούν και υπογραμμιστούν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, όσον αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει το κάλεσμα για στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, απευθύνοντάς το εξολοκλήρου στην Άγκυρα. Τούτων λεχθέντων, τα αιτήματα για άρση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο και η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 για την Αμμόχωστο, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. 
Όσον αφορά το προτεινόμενο άνοιγμα κεφαλαίων, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας, ότι η Τουρκία παραμένει δέσμια των δικών της πολιτικών επιλογών. Το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται πρωτίστως από την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών μελών της, όπως ξεκαθαρίζει και η Αντιδήλωση του Σεπτέμβρη του 2005. Αυτή εξάλλου, θα πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του τελικού ψηφίσματος όπως θα εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.