9/2/16

Ο καυγάς μεταξύ Γιούνκερ και Ερτογάν ενώπιον της Κομισιόν και του Συμβούλιου

 Ο καυγάς μεταξύ Γιούνκερ και Ερτογάν ενώπιον της Κομισιόν και του Συμβούλιου




''Μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα προς Ελλάδα και Βουλγαρία και να φορτώνουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία. Εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας''
Αυτά φαίνεται να διαμειφθήκαν μεταξύ Προέδρου Ερτογάν και των αξιωματούχων της ΕΕ, Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τούσκ και Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες(1).
Στα δημοσιεύματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Ερτογάν απειλεί τους δύο αξιωματούχους πως αν δεν του δώσουν αυτά που ζητά χρήματα και επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας, με άνοιγμα κεφαλαίων τότε θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό και τους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά τους ερωτά ''τι θα κάνετε τότε; Θα σκοτώνετε τους πρόσφυγες;'' Επίσης γίνεται αναφορά και στην τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε να υποβάλει την Έκθεση Προόδου της χώρας με σκοπό να υποβοηθήσει τον κ. Ερτογάν στις εκλογές.
Στην ερώτηση που απέστειλε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν, ζητώντας γραπτή απάντηση, παραθέτει τα δημοσιεύματα που αφορούν τις συζητήσεις μεταξύ των τριών, πριν την κατάληξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό. Στην ερώτηση καλούνται το Συμβούλιο και η Επιτροπή να απαντήσουν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, στην σχετική συζήτηση που διεξήχθη, για την συμπεριφορά του κ. Ερτογάν πριν παρθεί η απόφαση για στήριξη με 3 δισεκατομμύρια και πρόθεση ανοίγματος κεφαλαίων. Επίσης ερωτάται αν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της ΕΕ να προβεί σε εξαιρέσεις στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για όλα τα υπό ένταξη κράτη στην Ένωση.