9/11/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

 
Οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κράτη της περιοχής αποδεικνύουν στην πράξη τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Κυπρο-Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη και πού στοχεύει αυτή η περιοδεία, είπε ότι οι επισκέψεις «από τη μια αποδεικνύουν στην πράξη τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ίδια στιγμή ενισχύουν το ρόλο της Κύπρου ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, ως το κράτος εκείνο που γνωρίζει τις ανησυχίες των κρατών της περιοχής και μπορεί να μεταφέρει αντικειμενικά την κατάσταση πραγμάτων σε επίπεδο ΕΕ.
 
Από κει και πέρα υπάρχουν σημαντικά διμερή θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων του Προέδρου, όπως η ενέργεια, η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προσκληθούν ξεχωριστά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και την ίδια στιγμή θα συζητηθεί και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Υπάρχει σοβαρό θέμα στην Ιορδανία.
 
Και με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Μάλτα, στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό που θα γίνει εκεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει επίσης τις ανησυχίες και τις έγνοιες της Ιορδανικής Κυβέρνησης και την ανάγκη όπως στηριχθεί στην προσπάθεια αυτή».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι που θέλει να αποκομίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις επισκέψεις του αυτές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του Προέδρου τόσο σε διμερή θέματα όσο και στον ενεργειακό τομέα. Για παράδειγμα, με την Ιορδανία έχει υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Υπουργό Ενέργειας, ενώ με το Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός διάλογος. Άρα, αναμένεται μέσα από τις επισκέψεις και τις συζητήσεις του Προέδρου να δοθεί μια ενδυνάμωση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή με την Ιορδανία είμαστε σε διάλογο, έτσι ώστε η Ιορδανία να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση που υπάρχει με την Αίγυπτο, ή να γίνει μια νέα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Ιορδανίας».
 
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη ο εντατικοποιημένος διάλογος και έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις των δύο ηγετών, με τα κεφάλαια του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας να έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής τις συναντήσεις. Έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές στους δύο διαπραγματευτές να μελετήσουν περισσότερο τα τρία αυτά θέματα.
 
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση στο περιουσιακό και εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι βιάζονται για λύση στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν βιάζεται περισσότερο για λύση του Κυπριακού από ότι η δική μας πλευρά. Είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή. Άρα εμείς επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον να επανενωθεί η πατρίδα μας και να τερματιστεί η κατοχή. Είναι για αυτόν τον λόγο που γίνεται ο διάλογος και ευελπιστούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας».
 
Κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκεται ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων, είναι ένα έγγραφο της Επιτροπής, θα πρέπει να αναμένουμε να το δούμε και αναλόγως θα τοποθετηθούμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση πως αθωώνει την Τουρκία, είπε πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση, είναι ένα έγγραφο που δεν είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής, του Κολεγίου των Επιτρόπων.
 
Να αναφέρω κάτι γενικότερα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας που συνδέεται με το εν λόγω έγγραφο: Η ενταξιακή πορεία της οποιασδήποτε χώρας είναι μια διακυβερνητική διαδικασία, δηλαδή χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
 
Και εμείς, θα ήθελα δημόσια να ξεκαθαρίσω ότι επιθυμούμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην Τουρκία να υλοποιήσει τις πολύ σαφείς υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 και στις κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε κατ’ επέκταση να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία».