27/11/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην παρουσίαση
των αποτελεσμάτων της παγκύπριας έρευνας
 καταγραφής των απόψεων των νέων

 
Με ξεχωριστή χαρά βρισκόμαστε σήμερα στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παγκύπριας έρευνας που κατέγραψε τις απόψεις των νέων της Κύπρου γύρω από διάφορα σημαντικά ζητήματα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία  KPMG για λογαριασμό του ΟΝΕΚ.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα τύχουν της κατάλληλης αξιοποίησης, τόσο από τον Οργανισμό Νεολαίας, όσο και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα αποτελέσματα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου που έχουμε θέσει για ανανέωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τους νέους μας. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια στρατηγική για τη νεολαία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων, να τους ενδυναμώνει και να συμβάλλει στην πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.

Αγαπητοί φίλοι,

Τα δυσμενή δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, έχουν πλήξει κυρίως τους νέους. Είναι γεγονός ότι οι νέοι, με τις γνώσεις, τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό τους, αποτελούν ιδιαίτερα παραγωγικά μέλη μιας κοινωνίας. Όταν οι ευκαιρίες που τους παρέχονται είναι περιορισμένες, ελλοχεύουν κίνδυνοι απομόνωσης και αποκλεισμού τους, κάτι το οποίο με κάθε τρόπο πρέπει να αποτρέψουμε.

Συναισθανόμαστε την ευθύνη της πολιτείας να στηρίξει με ποικίλους και δημιουργικούς τρόπους τους νέους, γι’ αυτό και προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να εισαγάγουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να έχουν θετικές συνέπειες για τους νέους και τον τόπο μας.

Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, για την αναδόμηση του Οργανισμού, ώστε να επικαιροποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι δράσεις του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νέων.


Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εφαρμόσουμε μια διατομεακή προσέγγιση και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δυναμικής παρουσίας των νέων σε όλους τους τομείς πολιτικής. Αναφέρω ενδεικτικά ότι με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτούνται προγράμματα (από την ΑΝΑΔ), που δίνουν ευκαιρίες στους νέους για απόκτηση εργασιακής πείρας και για στήριξη νέων επιχειρηματιών. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναβαθμίζει τη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και τις διαδικασίες λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ενισχύει την Υπηρεσία Επαγγελματικής και Συμβουλευτικής Αγωγής και διευρύνει τις ευκαιρίες για Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Άλλες πολιτικές μας, ανοίγουν επίσης παράθυρα ευκαιριών για τους νέους μας, όπως το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, το οποίο δε θα στηρίζεται πλέον στο αναχρονιστικό και μη ποιοτικό κριτήριο του έτους απόκτησης του πτυχίου, αλλά σε καθαρά ποιοτικά και αξιοκρατικά κριτήρια. 


 
Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τους λειτουργούς του ΟΝΕΚ για τις ποικίλες δράσεις που αναπτύσσουν, στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους σε όλους τους τομείς, αλλά και για την ουσιαστική συνεργασία που αναπτύσσουν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προς επίτευξη των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο σας για το καλό των νέων του τόπου μας.