22/10/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες
του συνεδρίου του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη


Στο Κυπριακό και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, κυρίως με τις χιλιάδες προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του, σήμερα, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σημειώνοντας ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό και θα συμβάλει θετικά στην εφαρμογή τους, νοουμένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα σεβαστούν πλήρως και θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών.

Μιλώντας στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη τον κ. Joseph Daul για την επανεκλογή του στην Προεδρία του ΕΛΚ και τον Πρόεδρο της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, είπε ότι η κρίση που επικρατεί έχει τεράστιες διαστάσεις με επιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η κρίση μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί αν όλα τα κράτη μέλη επιδείξουν από κοινού αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη, αντιμετωπίζοντας τη ρίζα των αιτιών που περιλαμβάνει το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, την αυξανόμενη απειλή από το ISIS, την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστεί πιο ενεργά αναμεμιγμένη και ορατή στην αναζήτηση λύσης σε αυτά τα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι «η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως και υιοθετεί την ανθρωπιστική βοήθεια και τις προσπάθειες που γίνονται για αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το μεγάλο βάρος και τις επιπτώσεις στις χώρες που προσφέρουν καταφύγιο στις χιλιάδες των προσφύγων».
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «χαιρετίζουμε τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε θετικά στην εφαρμογή τους νοουμένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα σεβαστούν πλήρως και θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών».

«Είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε, «να αναλάβουμε ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να αναμιχθεί περισσότερο στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η νότια περιοχή αλλά και η ανατολική και ιδιαίτερα η Ουκρανία. Προβλήματα, που αυτές τις μέρες, είναι και σε μεγάλο βαθμό προβλήματα της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η πιο ενεργός ανάμιξη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις «είναι μια εξέλιξη που χαιρετίζουμε» και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Juncker. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μια ευρωπαϊκή λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

«Μια λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος μέλος της ΕΕ που θα διευκολύνει και δεν θα είναι αναγκασμένο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «είμαι κάθετος πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και τον λαό της, αλλά και για την ταραχώδη περιοχή μας, για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ».

«Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας τη δική του δέσμευση να εργαστεί άοκνα για μια λύση του Κυπριακού.

____________