22/10/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


Όσον αφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το οποίο αναμένεται είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω κατ’ ιδίαν τόσο με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ όσο και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεντρώνοντας κατά κύριο λόγο την προσοχή μας στις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση που η Ευρώπη αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο στόχο ή κύρια αναφορά, από δικής μου πλευράς, στην αναγκαιότητα όλοι να σέβονται αυτά που συμφωνούνται ή τις υποχρεώσεις που έχουν, ή έχουν αναλάβει έναντι της ΕΕ, αλλά και όλων των κρατών μελών.

Τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο κ. Γιούνκερ, όχι μόνο δεν διαφώνησαν, αλλά συμφωνούν ότι είναι απόλυτα θέμα αρχής για την ΕΕ ο σεβασμός προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ιδιαίτερα και τις δεσμεύσεις των όποιων κρατών, υποψηφίων κρατών, ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το οποίο αναμένεται είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία».
________________