22/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην τελετή αποφοίτησης των ΜΙΕΕΚ

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην τελετή αποφοίτησης των ΜΙΕΕΚ


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στην τελετή αποφοίτησης των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( ΜΙΕΕΚ). Τα ΜΙΕΕΚ είναι ένας καινούριος θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-13, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Με αφορμή την όμορφη αυτή τελετή, τιμούμε τη δεύτερη σειρά αποφοίτων τους.

Μέσα από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στα ΜΙΕΕΚ, οι νέοι μας αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας. Επιπρόσθετα, τα ΜΙΕΕΚ, βασισμένα σε ευρωπαϊκές αρχές για τη διά βίου μάθηση, παρέχουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα προγράμματα και να αποκτήσουν πρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να   ανταποκρίνονται  καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες των επαγγελμάτων τους. Το γεγονός ότι παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα που προσφέρονται στα ΜΙΕΕΚ, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων τους, καθιστά την όλη προσπάθεια ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει ο τόπος μας, με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, τα δεδομένα αυτά μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεχίζει, με υπευθυνότητα και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικής, να προωθεί την αναβάθμιση και τη θεσμοθέτηση των ΜΙΕΕΚ, ώστε να τα κατοχυρώνει ως σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επαγγελματική κατεύθυνση.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το έργο των ΜΙΕΕΚ, το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και τη Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καθώς και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, για την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξαν με το Υπουργείο μας και την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας για να συγχαρώ τα τιμώμενα πρόσωπα αυτής της τελετής και να τους απευθύνω λίγα λόγια.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Η αποψινή βραδιά αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που έχετε καταβάλει κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας στα ΜΙΕΕΚ. Είναι μια δημόσια επιβράβευση για μια σημαντική περίοδο της ζωής σας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η αρχή μιας καινούριας περιπέτειας.  

Επιλέξατε να σπουδάσετε στα ΜΙΕΕΚ, δεν περιοριστήκατε στη γνώση που αποκτήσατε φοιτώντας στη Μέση Εκπαίδευση και σήμερα ξεκινάτε μια νέα ζωή με ένα σημαντικό δίπλωμα στα χέρια σας. Καθένας από εσάς καλείται να διαβεί τον δικό του δρόμο και να χαράξει τη δική του πορεία. Οι γνώσεις, τα εφόδια και οι δεξιότητες που αποκτήσατε αναμφίβολα έχουν διευρύνει τους ορίζοντες σας. Είστε σε μεγάλο βαθμό ικανοί να ενταχθείτε με αξιώσεις στον επαγγελματικό χώρο της επιλογής σας και να διεκδικήσετε αυτό που σας αξίζει.

Η χαρά της προσωπικής καταξίωσης ξεκινά από τη στιγμή που θα σας δοθεί η δυνατότητα να αναμετρηθείτε με τις δυνάμεις σας και να αποκτήσετε επαγγελματικές εμπειρίες. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα, ακόμα και να  δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι τις δικές σας ευκαιρίες στον τομέα της ειδικότητάς σας. Με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, πείσμα αλλά πάνω απ’ όλα με ακέραιο χαρακτήρα, αξιοπρέπεια και εργατικότητα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Εκφράζω σε όλους σας τις πιο θερμές μου ευχές για υγεία, προσωπική επιτυχία και καλή σταδιοδρομί