20/10/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
για την κατάσταση του οδικού δικτύου

 
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος με ημερομηνία 19/10/2015, με τίτλο « SOS για τις υποδομές των πόλεων», στο οποίο γίνεται αναφορά σε επιστολή του Δημάρχου Λευκωσίας προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ),   ημερομηνίας 22/9/2015, το ΥΜΕΕ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Οι απόψεις και τα αιτήματα του Δημάρχου Λευκωσίας έχουν αποτελέσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια αντικείμενο συζήτησης και αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων και του ιδίου. Έχουμε εξηγήσει τόσο κατ' ιδίαν όσο και γραπτώς στον κ. Δήμαρχο τις θέσεις μας, πάντοτε με διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στο πλαίσιο των προϋπολογισμών των τελευταίων χρόνων για συντήρηση, μεριμνεί ούτως ώστε να διατηρούνται οι δρόμοι της αρμοδιότητας του σε ικανοποιητική και ασφαλή κατάσταση, εκτελώντας τις απαραίτητες τοπικές επιδιορθώσεις και επιστρώσεις όπου είναι απαραίτητο.

Ο πίνακας δρόμων, όπου χρειάζεται κατά τον Δήμο Λευκωσίας να γίνουν εργασίες, (πέραν των 50 δρόμων) αφορά κυρίως δρόμους που ανήκουν για σκοπούς συντήρησης στον ίδιο, εκτός από πέντε περιπτώσεις που αφορούν επιδιορθώσεις πεζοδρομίων και μία που αφορά επίστρωση. Η επίστρωση αφορά την οδό Μάρκου Δράκου στην Παλλουριώτισσα και θα προωθηθεί το 2016. Πρόσθετα, σημειώνεται πως οι Λεωφόροι Διγενή Ακρίτα (από τα φώτα Αγ. Αντωνίου μέχρι τα φώτα Λυκαβητού) και Λάρνακας από τα φώτα ΒΜΗ μέχρι το κοιμητήριο Κωνσταντίνου & Ελένης, που ανήκουν στο Τμήμα για σκοπούς συντήρησης, θα επιστρωθούν στα πλαίσια συμβολαίου, η έναρξη του οποίου αναμένεται σύντομα.


Το Επαρχιακό Γραφείο Δημοσίων Έργων Λευκωσίας επιδιορθώνει σε ετήσια βάση πεζοδρόμια σε δρόμους της αρμοδιότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αφού ιεραρχήσει τις προτεραιότητες, όπως αυτές προκύπτουν μετά από επιθεώρηση των δρόμων. Τα τελευταία χρόνια έχουν συντηρηθεί πεζοδρόμια στις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού, Διγενή Ακρίτα, Νίκης και Στασίνου. Σημειώνεται δε ότι το 2014 κατασκευάστηκε οχετός και πεζοδρόμια στη Λεωφόρο Λάρνακος, παρά το πάρκο, όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα πλημμυρίσματος έναντι δαπάνης €30.000. Εργασίες προωθούνται   και από το πάρκο μέχρι το κοιμητήριο, στη νότια πλευρά του δρόμου, σε μήκος 400μ. με δαπάνη €50.000. Επειδή ωστόσο ζητήθηκε η δημιουργία στάσης λεωφορείου, υπήρξε καθυστέρηση και έτσι αναμένεται να συμπληρωθούν μέσα στο 2016. Επίσης θα προωθηθεί η κατασκευή 300μ. πεζοδρομίου, με δαπάνη €40.000 στη Λεωφόρο Πουλίου Καποτά από τα Φώτα Χειλίδη μέχρι την εκκλησία της Παλουριώτισσας.

Όσον αφορά τους δρόμους και τα πεζοδρόμια έξω από τα Κυβερνητικά Κτήρια, στις περιπτώσεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος, η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική και παρακολουθείται ώστε να υπάρχει παρέμβαση εάν και εφ' όσον απαιτηθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν μπορεί να καλύπτει δαπάνες για συντήρηση δρόμων που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητά του. Κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στη διατήρηση σε καλή κατάσταση του οδικού δικτύου του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι κύριοι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι.
 
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μεριμνεί για τον τακτικό καθαρισμό των συστημάτων ομβρίων, οχετών και φρεατίων στους δρόμους της αρμοδιότητας του. Είναι σημαντικό όμως να γίνεται το ίδιο και στους δρόμους που ανήκουν στα Δημαρχεία, αφού οι δρόμοι και τα συστήματα είναι πολλές φορές συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται.   Είναι επίσης απαραίτητο να γίνεται από τα Δημαρχεία, τακτικά και οργανωμένα, καθαριότητα των παρακείμενων στους δρόμους χώρων, από σκουπίδια και φύλλα, αφού αυτά παρασύρονται από το νερό και κλείνουν τα συστήματα αποχέτευσης. Στις περιπτώσεις δρόμων του Τμήματος όπου έχει εντοπιστεί ότι απαιτείται μελέτη για τα όμβρια ή και πρόσθετα έργα, δρομολογούνται οι ενδεικνυόμενες ενέργειες.