20/10/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε
τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.

Κατά τη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος όπως διαμορφώνεται στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του. Συζητήθηκαν δε ειδικότερα επιμέρους πτυχές του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πολλές ενέργειες της Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δυναμιτίζουν το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, εκφράζοντας την πάγια αδιάλλακτη στάση της χώρας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ομήρου και στο θέμα των εγγυήσεων, τονίζοντας ότι αυτές είναι αναχρονιστικές, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της ίδιας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι βασική προϋπόθεση προόδου στην πορεία αυτή είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Στη συνάντηση, ανασκοπήθηκαν, εξάλλου, και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

_______________