20/10/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Ν. Χριστοδουλίδη


Στην Τουρκία εναπόκειται αν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία, με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε για τη συνάντηση αυτή ότι «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και για το μελλοντικό προγραμματισμό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των δύο ηγετών για εντατικοποίηση των συναντήσεων το Νοέμβριο.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες, το μήνυμα της δικής μας πλευράς είναι ότι παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν ειπώθηκε κάτι στη δική μας πλευρά από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης το 2016, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το μόνο που υπάρχει είναι η Έκθεση του ΓΓ που αναφέρεται στο ενδεχόμενο που έχετε επισημάνει. Για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να επιλυθούν πολλά θέματα, για τα οποία σήμερα υπάρχει διαφωνία. Άρα, η προσοχή μας εστιάζεται στην παρούσα φάση, να λυθούν οι διαφορές, να δούμε πώς μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει και αν, όπως ελπίζουμε, γίνει εφικτό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, τότε θα δούμε και το θέμα που έχετε αναφέρει».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σημειώνω ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Εκείνο που μπορώ να πω για το θέμα, πέρα από το να διαψεύσω αυτά που αναφέρονται, είναι ότι στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960».

Ερωτηθείς αν η αναλογία που προβλέπεται είναι 1 προς 4, για την εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μιλάμε για την κατάσταση πραγμάτων, μιλάμε για τους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνο που αναφέρεται είναι ένα άλλο θέμα, υπάρχει συγκεκριμένη θέση της δικής μας πλευράς και δεν υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι δεδομένου ότι ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός ανέρχεται περίπου στις 800 χιλιάδες, τότε υπάρχει περιθώριο να φτάσει ο αριθμός πληθυσμού της άλλης πλευράς περίπου στις 200 χιλιάδες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι έτσι που λειτουργεί. Διαψεύδω το εν λόγω δημοσίευμα. Εκείνη που είναι η γενικότερη θέση αρχής της δικής μας πλευράς είναι ότι - και δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα – η αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960».

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το 2005 η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη μέλη, προχώρησε στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ακριβώς για τον λόγο ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο πάγωμα άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία.

Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια που είναι παγωμένα και ο λόγος που είναι παγωμένα οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία.

Την ίδια στιγμή και πέραν των όσων έχω αναφέρει, υπάρχουν και κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, υπάρχει θέληση από τη δική μας πλευρά αν η Τουρκία προχωρήσει, με κάποιο τρόπο, με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, να δούμε το θέμα θετικά».

Ερωτηθείς αν στις 30 Οκτωβρίου όταν θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών, θα έχουν ενώπιόν τους τα κριτήρια για το περιουσιακό και εκεί θα διαφανεί κατά πόσον θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκεί εστιάζεται η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση αυτή στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 30 Οκτωβρίου για να δοθούν και οδηγίες για το πώς προχωρεί το όλο θέμα. Όντως, πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, ένα θέμα όπου υπάρχουν διαφωνίες και στόχος είναι να συμφωνηθούν τέτοια κριτήρια που να διασφαλίζουν την εφαρμογή αυτού που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες, δηλαδή το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

Ερωτηθείς αν το κεφάλαιο 17 στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα μπορεί να ανοίξει, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το 17 δεν ήταν ποτέ παγωμένο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε παγώσει από τη Γαλλία, πρόσφατα έχει άρει τους περιορισμούς και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να ανοίξει ένα κεφάλαιο θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις για να ανοίξει. Ακολούθως, και αφού η υποψήφια χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές, ανοίγει το κεφάλαιο με στόχο να ολοκληρωθούν αργότερα οι προϋποθέσεις για να κλείσει το κεφάλαιο. Άρα, υπάρχουν δύο ειδών προϋποθέσεις, αυτές για να ανοίξει και αυτές για να κλείσει ένα κεφάλαιο. Συνεπώς, για το κεφάλαιο 17 μπορεί να αρχίσει ο διάλογος αυτός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χθες έκανε αναφορά στα κεφάλαια 23 και 24 και όχι στο 17, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για όλα τα κεφάλαια. Ειδική αναφορά στο 23 και στο 24 έκανε επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κατά καιρούς προτάσεις του έχει συνδέσει τα δύο συγκεκριμένα κεφάλαια – για αυτά είναι που γίνεται πολύς λόγος και για αυτά διάφορα κράτη μέλη αλλά και η Τουρκία ζητούν να ανοίξουν – με συγκεκριμένες υποχρεώσεις από πλευράς Τουρκίας.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό αυτό το μήνυμα ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν θα προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία».

______________