20/10/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «οι ηγέτες εισέρχονται τώρα στην, ίσως, εντατικότερη φάση των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση σήμερα, κυρίως, περιστράφηκε στο πώς θα δομηθούν, με αρκετή λεπτομέρεια, οι επόμενες μέρες και εβδομάδες διότι εισερχόμαστε σε μια φάση, όπου πρέπει να γίνουν κάποιες αποφασιστικές συμφωνίες».

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες και «τώρα είμαστε στα βαθιά σε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, το περιουσιακό».

Ανέφερε ότι «σε αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες διαφωνία και κανείς δεν αναμένει πως θα επιλυθεί εν μία νυχτί. Είναι καλύτερα», είπε να εξευρεθεί μια καλή λύση από μια βιαστική λύση».

Σημείωσε ότι υπάρχει τώρα μια δυναμική που οι Κύπριοι χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιήσουν και για αυτό οι ηγέτες αποφάσισαν την εντατικοποίηση της διαδικασίας τον Νοέμβριο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα για τη διζωνικότητα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Ακριβώς. Υπάρχει μια συμφωνία για όλα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου 2014 που περιλαμβάνει τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, αλλά επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι δεσμευμένοι σε αυτά, αλλά και οι δύο πρέπει να βρουν μια κοινή ουσία και μια κοινή γλώσσα».


Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μόνιμες παρεκκλίσεις, είπε ότι ήταν «πάντοτε πολύ σαφής ότι θέλουμε να βρούμε μια λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και δεν πρέπει να διακινδυνεύονται τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά. Την ίδια ώρα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί ώστε να είναι εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη την Άνοιξη του 2016, ο κ. Eide είπε ότι «έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο ηγέτες που λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο και συμφωνώ με αυτό. Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση παρά βιαστική λύση».
_______________