2/10/15

Συνέδριο για τα 150 χρόνια της ITU και της πρωτοβουλίας της ΕΕ Going Local “Challenges for Cyprus: Digital Single Market and ICT Innovation”

Συνέδριο για τα 150 χρόνια της ITU και της πρωτοβουλίας της ΕΕ Going Local
“Challenges for Cyprus: Digital Single Market and ICT Innovation”


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ( ITU) κ. Houlin Zhao, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία, Συνέδριο με τίτλο “ Challenges for Cyprus: Digital Single Market and ICT Innovation”. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ( International Telecommunication Union - ITU ).
 
Το Συνέδριο ασχολήθηκε με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Κύπρο σε σχέση με την ενιαία ψηφιακή αγορά και τις καινοτομίες που μπορούν να αναδυθούν από τις τεχνολογίες των επικοινωνιών και των πληροφοριών.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή και ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν πλέον ενταχθεί στην καθημερινή ζωή μας.


Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, τονίζοντας ότι, η Κύπρος έχει μια εθνική ψηφιακή στρατηγική, η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας.

Προσφωνώντας το Συνέδριο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ενεργεί ως καταλύτης για την αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική ανάπτυξη. Έχει άμεση επίπτωση, πρόσθεσε, στην αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την αύξηση της διαφάνειας και την προώθηση της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η ευρυζωνική πρόσβαση δεν πρέπει να είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα για κάθε πολίτη.

Σημείωσε, τέλος, ότι, από το Φεβρουάριο του 2015, η Κύπρος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη σύναψη της συμφωνίας ECS (European Cooperating State) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ( ESA). Με την υπογραφή της συμφωνίας ECS, η Κύπρος προσβλέπει στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απορρόφηση περισσότερων κονδυλίων της ΕΕ.

Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών κ. Houlin Zhao, και η Επικεφαλής Σύμβουλος ( Principal Adviser) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα M egan Richards.

Ομιλίες απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΚΕΒΕ και των Συνδέσμων Καταναλωτών.

Την ζωντανή κάλυψη της εκδήλωσης προσέφερε η Cyta. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.