15/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Βρετανία και ΗΠΑ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Βρετανία και ΗΠΑ


Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με επίκεντρο το Κυπριακό, σε Βρετανία και ΗΠΑ, αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί στις 17 Σεπτεμβρίου για το Λονδίνο, όπου την επομένη θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Κάμερον.

«Θεωρούμε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε σχέση με τα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ετήσια Συνέλευση της Αμερικανο-Εβραϊκής Ένωσης, ενώ θα παραστεί και σε εκδήλωση της εκεί παροικίας.

«Στις 22 Σεπτεμβρίου», ανέφερε, «ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ , θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν στις 29 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρι, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις του ΟΗΕ όπου θα προβεί σε παρέμβαση. Αναμένονται, επίσης, συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από Κίνα και Ρωσία, θα έχει γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings και θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble. Αναμένεται, επίσης, να διευθετηθούν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

Στις 29 Σεπτεμβρίου το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίζει αριθμό επισκέψεων στο εξωτερικό που σχετίζονται «με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, με το Κυπριακό, καθώς και με την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεών μας με κάποια κράτη.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Κίνα στις 13 με 19 Οκτωβρίου, στις αρχές Νοεμβρίου την Ιορδανία, ενώ είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με άλλα γειτονικά κράτη για επισκέψεις. Μετά την Κίνα θα μεταβεί στην Ισπανία για να παραστεί στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα συναντηθεί με αρκετούς Ευρωπαίους ομολόγους του. Θα παραστεί επίσης στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που θα γίνει στη Μάλτα, καθώς και στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών της ΕΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές που θα γίνει στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου».