15/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση
του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ
για την Κύπρο


Χθες, οι ηγέτες ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να προχωρήσουν σε καταγραφή των θεμάτων, όπου υπάρχει διαφωνία επί όλων των κεφαλαίων, έτσι ώστε μέσα και από μια πιο εντατική προσπάθεια να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων σε συνέχεια και της χθεσινής συνάντησης των ηγετών για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για τον τελικό στόχο και το πώς προχωρεί γενικότερα η διαδικασία».

Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «γενικότερα, είναι μια σημαντική πτυχή του Κυπριακού, είναι κάτι που μας απασχολεί. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο –και για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση- είναι η οικονομική πτυχή της λύσης να είναι εκεί πριν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια ενδεχόμενη συμφωνία και ακολούθως ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα για να δούμε την οικονομική πτυχή της λύσης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί πριν να τεθεί για έγκριση ενώπιον του λαού μια ενδεχόμενη λύση».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι στόχος είναι να εξευρεθεί λύση πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δική μας επιθυμία είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου εμείς θα το επιθυμούσαμε, διότι είναι η δική μας πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Όμως το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει τόση σημασία όσο έχει η ουσία. Από την ουσία και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί και θα εξαρτηθεί η απάντηση το ερώτημά σας. Άρα εκεί που επικεντρωνόμαστε, εκεί που η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν. Αναλόγως του αποτελέσματος αυτής της δύσκολης προσπάθειας και της σκληρής διαπραγμάτευσης θα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία».

Σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όταν υπάρχει συμφωνία σε σημαντικά θέματα ο ίδιος ο Πρόεδρος θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό. Έχουμε, για παράδειγμα, μια σημαντική εξέλιξη, μια σημαντική συμφωνία που αφορά το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Για μας είναι μια σημαντική εξέλιξη και για αυτόν τον λόγο αμέσως είχε ανακοινωθεί. Από κει και πέρα υπάρχει σμίκρυνση των διαφορών σε αρκετά θέματα. Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη δύσκολη και σκληρή φάση της διαπραγμάτευσης και χθες οι ηγέτες αποφάσισαν και ζήτησαν από τους διαπραγματευτές όπως προχωρήσουν σε καταγραφή των θεμάτων όπου διαφωνούμε επί όλων των κεφαλαίων –διότι για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει γίνει συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων-, έτσι ώστε μέσα και από μια πιο εντατική προσπάθεια να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «στο θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία, όπως και σε πολλά άλλα θέματα. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, έχουμε δρόμο να διανύσουμε και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα γίνει και σχετική ενημέρωση».

Ερωτηθείς αν το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήταν ορθό να αναφέρω δημόσια στις ‘κόκκινες γραμμές’ της ελληνοκυπριακής πλευράς σε όλα τα θέματα. Πώς μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση όταν δημόσια αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα».

Ερωτηθείς επεσήμανε ότι «ο κ. Ακκιντζί θεωρεί την εκ περιτροπής προεδρία ως μέρος της πολιτικής ισότητας. Για εμάς, η πολιτική ισότητα διασφαλίζεται μέσα από την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Υπάρχει διαφωνία. Υπάρχει συζήτηση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις και απόψεις από τη δική μας πλευρά».

Σε ερώτηση αν από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει διαδικασία πάρε-δώσε, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι, δεν είμαστε στο στάδιο του πάρε-δώσε. Από τον Νοέμβριο οι ηγέτες, πέραν από τις σχεδόν καθημερινές συναντήσεις των διαπραγματευτών, έχουν τη θέληση να συναντώνται πιο συχνά και, βάσει του εγγράφου που θα ετοιμαστεί από πλευράς των διαπραγματευτών για το πού διαφωνούμε, θα δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

____________