15/9/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που χαιρετίζω την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Η πράξη της ίδρυσης της Σχολής αυτής αποτελεί τη συνέχεια, αλλά και την υλοποίηση ενός οράματος για την παιδεία αυτού του τόπου, που ξεκίνησε από την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής το 1812, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο και εθνομάρτυρα Κυπριανό και συνεχίζεται από την Εκκλησία ως τις μέρες μας. Η απόφαση δε να ιδρυθεί η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου στον ίδιο ιστορικό χώρο, παραπλεύρως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Ο χώρος αυτός απ o τέλεσε για αιώνες το ιστορικό κέντρο της πατρίδας μας και συνεχίζει να επιτελεί ένα ρόλο σημαντικό για το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Όπως η «Ελληνική Σχολή» του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού έτσι και η «Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου», που εγκαινιάζεται απόψε, ιδρύεται σε καιρούς δύσκολους και κρίσιμους για το μέλλον της πατρίδας μας. Όσο απαραίτητη ήταν η ίδρυση της Σχολής εκείνης, για την εποχή της, άλλο τόσο σημαντική για το συμφέρον της Εκκλησίας, αλλά και του τόπου μας, εν γένει, κρίνεται η παρούσα πράξη. Η πρώτη ήρθε να στηρίξει εθνικά και γλωσσικά τον χειμαζόμενο Κυπριακό λαό που μαστιζόταν από την υποδούλωση και την αμάθεια. Η δεύτερη έρχεται σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει σήμερα ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα. Έχει ανάγκη να επανορθώσει το ηθικό του ανάστημα και να ανακτήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώνω με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι η Σχολή αυτή, ιδρύθηκε μεν ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ι.Σ.Τ.Ε.), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά, βάσει του Κανονισμού της, ιδρύθηκε και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Διατηρεί χαμηλά δίδακτρα, ώστε να μην παρακωλύεται η δυνατότητα φοίτησης και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για θεμιτό ανταγωνισμό. Παρέχει, παράλληλα, στους φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει εγγραφή, κίνητρα και δυνατότητες για να διεκδικήσουν υποτροφία ή οικονομική βοήθεια, με σκοπό να τους βοηθήσει να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των εξόδων φοίτησής.
Παράλληλα, η νέα αυτή Σχολή έχει υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που καταδεικνύει τους ευγενείς σκοπούς της και προοιωνίζει μια πορεία υπηρεσίας προς την κυπριακή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε.
Σημειώνω, ακόμα, ότι έχει εκφραστεί από τα πλέον επίσημα χείλη, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, η δέσμευση της Σχολής να συνεργαστεί με τις ανάλογες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, πράγμα που όντως συμβαίνει, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς.
Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη η χαρά όταν εγκαινιάζεται ένα τέτοιο έργο που – πέρα από την υλοποίηση των δικών του στόχων – αποσκοπεί στο κοινό συμφέρον. Η Κυβέρνηση στάθηκε από την αρχή και θα συνεχίζει να στέκεται πάντοτε αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αλλά και σε κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει το κοινωνικό μας πρόσωπο. Η συμπαράστασή μας αυτή εστιάζεται σε κάθε δυνατή τεχνική υποστήριξη προς τη Σχολή, αλλά και σε σθεναρή στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής συμπίπτει με μία περίοδο όπου προχωρούμε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε σημαντικές τομές στη Δημόσια Εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προσδώσουμε στα σχολεία μας το κύρος που τους αρμόζει και βεβαίως στα παιδιά μας την ποιότητα σπουδών που αξίζουν.
Μακαριότατε,
Πληροφορούμαστε ότι το διδακτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, με υψηλό επίπεδο σπουδών, για αυτό και θερμά σας συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε κάθε καλό στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Από ερευνητές και εν ενεργεία καθηγητές, σε σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού. Αυτή η πληροφόρηση, καθώς και το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου, με το οποίο περιβάλλεται η Σχολή μάς δίδουν τη βεβαιότητα ότι θα προκόψει και θα στερεωθεί επ’ αγαθώ της κοινωνίας.
Ευχόμαστε, τόσο εγώ όσο και η Κυβέρνηση αλλά και εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού, στη νέα Σχολή κάθε καλό και συγχαίρουμε ξανά για την ίδρυσή της τον Μακαριότατο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου για τη στήριξη που έδωσαν, για την Εκκλησία της Κύπρου, που από σήμερα γίνεται πιο πλούσια σε πνευματικό έργο.