28/4/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Βασιλείου της Ιορδανίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον   Πρόεδρο της Γερουσίας
του Βασιλείου της Ιορδανίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Βασιλείου της Ιορδανίας δρα Abdur-Rauf Rawabdeh.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το περάς της συνάντησης ο κ. Ομήρου ανέφερε τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, το ‘ισλαμικό κράτος’ και τους τζιχαντιστές   και να διαπιστώσουμε, ταυτόχρονα, ότι και οι δυο χώρες αποτελούν παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.    Ασφαλώς έχουμε αναφερθεί και στο Παλαιστινιακό και στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό επαναδιατύπωσα με σαφήνεια   τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι υποστηρίζουμε την ύπαρξη δυο κρατών που θα ζουν σε ειρήνη πλάι- πλάι   με βάση τα σύνορα του 1967. Αναφέρθηκα και στο κυπριακό πρόβλημα και θέλω με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες για την πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ιορδανία  σε ό,τι αφορά τις προοπτικές λύσης του κυπριακού προβλήματος που είναι θέσεις για την επαγωγή των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση που θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και θα ενώνει πραγματικά τη χώρα, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.

Επίσης, συζητήσαμε το ενεργειακό στο οποίο  έχει εγκαθιδρυθεί ήδη μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Η Ιορδανία έχει έντονο ενδιαφέρον για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να τροφοδοτήσει την Ιορδανία με το φυσικό αέριο που έχει ανάγκη μόλις είναι έτοιμες οι σχετικές υποδομές.

Ο Πρόεδρος και η Υψηλή Αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου   μεταξύ των οποίων και ένα μνημείο, ένα τάφο που συνδέει την ιστορική πορεία των δυο λαών. Θα επισκεφθούν το τέμενος Χαλά Σουλτάν, ο τάφος της προγιαγιάς του σημερινού Βασιλέως της Ιορδανίας, της οποίας η οικογένεια είχε εξοριστεί εδώ στην Κύπρο από τους Άγγλους».

Με τη σειρά του ο   Πρόεδρος της Γερουσίας της Ιορδανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυπριακή Βουλή, αλλά και τον κυπριακό λαό για τις διαχρονικά υποστηρικτικές θέσεις της Κύπρου προς της αραβικές θέσεις και ιδιαίτερα προς την παλαιστινιακή υπόθεση. Είναι αυτός ο παλαιστινιακός λαός ο οποίος υποφέρει τα πάνδεινα. Στην πλειοψηφία του ζει εξόριστος, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή μειοψηφία που ζει στα εδάφη του κάθε μέρα   γίνεται μάρτυρας της  καταπάτησης των εδαφών του, των ελευθεριών του και της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα των περιοχών. Εμείς εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς όλους όσοι   υποστηρίζουν τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και την ίδρυση   του δικού του κράτους.

Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα και εκφράζουμε την υποστήριξη σε όλες τις χώρες εκείνες οι οποίες είναι φιλειρηνικές αλλά αγωνίζονται ταυτόχρονα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, της κυριαρχίας τους. Πιστεύουμε ότι ειρήνη δεν σημαίνει αποτροπή πολέμου ή τερματισμού πολέμου μόνο, αλλά πιστεύουμε ότι η ειρήνη πρέπει να επικρατεί μεταξύ των χωρών. Ειρήνη είναι αυτή που επικρατεί στις συνειδήσεις των λαών οι οποίοι εργάζονται μαζί με τις Αρχές της χώρας για την πρόοδο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε ζήσει μέσα στο περιβάλλον της αραβικής άνοιξης η οποία δυστυχώς δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα.   Κύπρος και Ιορδανία είμαστε δυο σταθεροί παράγοντες διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και αυτό εμείς   το πετύχαμε προλαβαίνοντας εξελίξεις   που είχαν παρουσιαστεί σε άλλες χώρες με την προώθηση αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης,   στο Σύνταγμα, στις νομοθεσίες κ.ο.κ.           

Θα εργαστούμε για τη συνεχή πρόοδο και ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, καθώς επίσης των πολιτικών, των οικονομικών αλλά και τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Εκφράζουμε την ευχή όπως η συνομιλίες που θα αρχίσουν σύντομα για το Κυπριακό καταλήξουν σε μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και ενότητα του κυπριακού λαού».

____________