17/4/15

Μήνυμα του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία της 18ης Απριλίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Μήνυμα του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία
της 18ης Απριλίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

 
Όταν το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών της Ιταλίας, μαζί με άλλες 12 ευρωπαϊκές οργανώσεις συνέταξαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, είχαν ως στόχο να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και να εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους διάφορους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη.

Σήμερα, η «Χάρτα της Ρώμης» ως μέρος του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενσωματωμένη στην εθνική νομοθεσία των χωρών της ΕΕ, αποτελεί νομοθέτημα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, διαφυλάσσοντας ότι σε περιόδους όπου τα δημόσια συστήματα Υγείας δοκιμάζονται, τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στην υγεία δεν τίθενται εν αμφιβόλω.

Η Κύπρος με τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο που θεσπίστηκε με την είσοδο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004, υιοθετεί την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Μέσα από το Νόμο, η Πολιτεία προνοεί και θεσμοθετεί μηχανισμούς παρακολούθησης για διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών από όλους ανεξαιρέτως τους παροχείς υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατά τρόπο ισοπολειτιακό και αμερόληπτο. Στους μηχανισμούς αυτούς εντάσσεται και η υιοθέτηση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, του θεσμού του Λειτουργού Δικαιωμάτων των Ασθενών και σε κάθε επαρχία, μιας ειδικής Επιτροπής Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών, με αρμοδιότητα στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για εξέταση των παραπόνων των ασθενών, τον άμεσο χειρισμό προβλημάτων και την παροχή συμβουλών, καθοδήγησης και βοήθειας σε ασθενείς προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους. Ενθαρρύνουμε την αξιοποίηση των θεσμών αυτών και προτρέπουμε τον κάθε ασθενή να ενημερωθεί και να γίνει ενεργός στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Η οδός αυτή είναι δικλείδα ενίσχυσης του έργου της οργανωμένης Πολιτείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντών προς όφελος του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην υγεία.

Σήμερα, ο τομέας της υγείας στη χώρα μας βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων.

Για την Κυβέρνηση, δεν υπάρχει περιθώριο αποδοχής μιας συνθήκης, η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο η υγεία και η κοινωνική πρόνοια να καταστούν από κοινωνικό αγαθό, από δικαίωμα, σε εμπόρευμα.

Μίας συνθήκης, η οποία θέλει σήμερα την χώρα μας να είναι η χώρα που έχει έναν από τους μικρότερους προϋπολογισμούς σε δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ.

Μίας συνθήκης όπου το 49,4% των δαπανών για την υγεία που ξοδεύει ο Κύπριος πολίτης, δεν αποζημιώνεται από οποιοδήποτε σύστημα ή ιδιωτική ασφάλιση υγείας με αποτέλεσμα σημαντικά έξοδα να καλείται να τα καλύψει ο ασθενής από την τσέπη του.

Καθήκον και προτεραιότητα μας είναι με αποφασιστικότητα να ανατρέψουμε αυτήν τη δυσμενή πραγματικότητα και να ανακουφίσουμε τον πολίτη. Ν α υπερασπιστούμε τις συλλογικές αξίες που υπηρετούν τον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές του.

Καθήκον και προτεραιότητά μας είναι να εξορθολογήσουμε τον τομέα της υγείας στη χώρα μας μεταρρυθμίζοντάς τον. Να διορθώσουμε διαχρονικές παθογένειες, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος όλων των πολιτών.

Καθήκον και προτεραιότητά μας είναι να λειτουργούμε, ούτως ώστε να επιτύχουμε αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ένα καλύτερο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες μας, με κάλυψη προς όλους τους πολίτες μας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού και οικονομικής κατάστασης. Ένα σύστημα υγείας που να θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο και που να διασφαλίζει διά βίου πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Με έμφαση στην πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, το φάρμακο, την αποκατάσταση.

Αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης. Για αυτές τις παρεμβάσεις στην Υγεία δεν κάνουμε σήμερα την αρχή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει.