17/4/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστηστο 48 ο Συνέδριο Lions Κύπρου – Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη
στο 48 ο Συνέδριο
Lions
Κύπρου – Ελλάδας


Εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Λευκωσία, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 48 ο Συνέδριο των Lions Κύπρου – Ελλάδας.

Μιλώντας στο 48ο Συνέδριο Lions Κύπρου – Ελλάδας, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια εκτενή αναφορά στο Κυπριακό από το διορισμό του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή, στις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στο κοινό ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου, μέχρι και τις παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση της navtex .

Πρόσθεσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναστολή του διαλόγου μετά την παράνομη τουρκική navtex .

«Ταυτόχρονα, και μετά την αναστολή του διαλόγου, και ενόψει της προπαγάνδας που είχε προκληθεί από την τουρκική διπλωματία κρίναμε ότι επιβάλλετο η άμεση ενημέρωση, αλλά και πολιτικές που θα έπρεπε να δημιουργούν διεθνείς συμμαχίες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι διακήρυξε την ενδυνάμωση σχέσεων με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, με αραβικά κράτη και το πιο σημαντικά με την ΕΕ, με στόχο τον επηρεασμό της Τουρκίας. «Την ίδια ώρα καθιστούσαμε σαφές ότι με κανένα τρόπο δεν θα εγκαταλείπαμε παραδοσιακά φίλες χώρες, που παρείχαν προστασία στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ όπως π.χ. η Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «η τουρκική αδιαλλαξία απέτρεψε ακόμη και την υπερδύναμη των ΗΠΑ να αξιώσει να υλοποιηθεί αυτή η εύλογη απαίτηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας που θα ενδυνάμωνε τον υπό εξελίξει διάλογο.

Επαναβεβαιώσαμε ιστορική φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν ήταν ούτε παραγνώριση της ΕΕ ούτε και αμφισβήτηση της πολιτικής ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενδυνάμωση σχέσεων με όσους μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο επηρεάζοντας την Τουρκία με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Επιδιώκαμε εμβάθυνση των σχέσεων με Ισραήλ, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα φίλη κράτη του Αραβικού Κόσμου, όπως η Αίγυπτο, η Ιορδανία, ο Λίβανος, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου τα οποία επισκέφθηκα με θετικά αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας απέτυχε να εκδώσει ψήφισμα προς όφελος του ψευδοκράτους, ενώ για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκαθίστανται Πρεσβείες από το Μπαχρέιν «και από μια από τη σημαντικότερες χώρες στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία».

Κτίζουμε δεσμούς και φιλίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει και με την Ελληνική Κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η τριμερής Σύνοδος του Καΐρου, ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της τουρκικής navtex και αφού παρενέβησαν πολλοί και διάφοροι από την Ευρώπη, υπερατλαντικά και όχι μόνον, «τύχαμε διαβεβαιώσεων και μηνύματος από πλευράς Τουρκίας μέσω του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ανανεώσει τη navtex , ενώ την ίδια ώρα είχε αποχωρήσει από τα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Barbaros και σημείωσε ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν μέχρι την έναρξη των συνομιλιών τα τηρήσει η Τουρκία δεν έχω λόγο γιατί δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ο διάλογος.

Εμείς επιδιώκουμε και έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει τον Ελληνισμό της Κύπρου και ταυτόχρονα δεν θα παραγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν θέλουμε λύση που να δημιουργεί το αίσθημα της αδικίας. Θέλουμε να κτίσουμε –και είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώσουμε- ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό στο πλαίσιο των υπολοίπων κρατών της ΕΕ. Εδώ ήταν η μεγάλη επιτυχία του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου: Η ένταξη στην ΕΕ.

Έχουμε μια βάση δεδομένων για ανθρώπινα δικαιώματα, για προάσπιση των τεσσάρων ελευθεριών και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις κινήσεις που πραγματοποιούνται θα γίνει κατορθωτό να έχουμε τη συνδρομή της ΕΕ, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα μη συμβατά, να αποφεύγοντα οι όποιες μόνιμες παρεκκλίσεις και ταυτόχρονα να πετύχουμε τη διασφάλιση του συνόλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι είναι επικίνδυνη η συνέχιση του αδιεξόδου, σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την όποια λύση.

Αναφερόμενος στην αυριανή του μετάβαση στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «αύριο μεταβαίνω στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την εδώ παρουσία του έδωσε σαφή στίγματα των πολιτικών της Ελληνικής Κυβέρνησης για στήριξη του διαλόγου και για επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίτευξη λύσης. Στήριξε το διάλογο, αλλά και τα πλαίσια που συμφωνήθηκαν μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι ο συντονισμός και η ενότητα. Η ενότητα πρώτα που ξεκινά από την Κύπρο και θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις, πέραν και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, θα συνειδητοποιήσουν ότι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας δεν είναι να τη δούμε να διαιρείται αλλά να επανενώνεται, να απαλλάσσεται από τον κατοχικό στρατό, να δημιουργούνται συνθήκες, έτσι ώστε, επιτέλους, μέσα από ένα κράτος, με ομοσπονδιακή μορφή, να μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, η συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι εκ των ουκ άνευ, όπως είναι και η συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις (της Ελλάδας), τους ηγέτες των οποίων θα συναντήσω αύριο, καθώς και ιδιαίτερα η αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει και οι συμμαχίες με κράτη που έχουν τη δυνατότητα επιρροής πάνω στην Τουρκία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη θέση ότι «εάν υπάρξει καλή βούληση από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, η δική μας αποφασιστικότητα είναι δεδομένη. Επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, για όλους όσοι έχουν καταδικαστεί από την ιστορία και τη γεωγραφία να είναι σύνοικοι αυτού του μικρού παράδεισου», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελούν οι Lions και είπε ότι «ο ρόλος του κράτους δεν είναι απεριόριστος, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Εκείνοι που συμβάλλουν και συνεισφέρουν είναι εθελοντικά κινήματα, όπως ο Λαϊονισμός, ο οποίος επιτελεί μεγάλο κοινωνικό έργο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από τους Lions «ως πολιτικός παγκόσμιας εμβέλειας που πράττει τα άριστα, σε ένδειξη της ανεκτίμητης προσφοράς του προς το έθνος».
_______________