18/3/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία
της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, καθώς και να εισηγηθούν την εφαρμογή μέτρου, το οποίο θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσφυγή των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, Κοινοτάρχης Γερανίου, κ. Ανδρέας Πέτρου σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο και τα κατεχόμενα Κοινοτικά Συμβούλια.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του προσφυγικού κόσμου είναι η δυνατότητα που έχει να εκλέγει αντιπροσώπους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων της κάθε Κοινότητας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτρου υπογράμμισε ότι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολεί την Επιτροπή είναι η πώληση της περιουσίας στα κατεχόμενα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Παρά τα σημαντικά μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών, χρειάζεται να εξευρεθούν περισσότερα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, σημείωσε. «Εμείς, ως αντιπρόσωποι των κατεχόμενων κοινοτήτων, έχουμε το ζήτημα συνεχώς στην ατζέντα μας», είπε, ευχαριστώντας παράλληλα και τα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν το ζήτημα και συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού προσφυγών.

Ακολούθως, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι «ένα από τα μέτρα που ζητήσαμε ήταν να συνδεθεί ο ιδιοκτήτης κατεχόμενης περιουσίας με την περιουσία του, με μια μικρή αποζημίωση ετησίως, αναλογικά με την υπάρχουσα περιουσία του». Εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες που αποτείνονται στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ποσό της χορηγίας που δίνεται στα προσφυγικά Κοινοτικά Συμβούλια (€1,000) για την πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων, με στόχο τη διατήρηση των Κοινοτήτων. Μετά την ανασυγκρότηση των κατεχόμενων Κοινοτήτων, οι προϋπολογισμοί που ξοδεύονται είναι αυξημένοι, είπε ο κ. Πέτρου, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής η συμπερίληψη των προϋπολογισμών των κατεχόμενων Κοινοτήτων στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να συνεχιστεί η πολυδιάστατη δράση τους.

Τέλος, ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε στο αίτημα των κατεχόμενων Κοινοτήτων για ένταξή τους στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ). Με την ένταξή τους στην ΕΚΚ, θα έχουν τη δυνατότητα, από κοινού με τις μη κατεχόμενες Κοινότητες, να συνδράμουν στην συλλογική επίλυση πολλών ζητημάτων, κατέληξε.

_________________