19/1/15

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ´

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ´


Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου   Μακαρίου Γ´,   του οραματιστή μιας ελεύθερης Κύπρου, του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προσωπικότητας που  σημάδεψε την νεότερη ιστορία της Κύπρου.

Ο Μακάριος, γέννημα ενός μικρού ορεινού χωριού της επαρχίας Πάφου, θήτευσε στο μοναστήρι του Κύκκου. Ολοκλήρωσε τη θεολογική του μόρφωση στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Καταξιώθηκε να ηγηθεί της Εθναρχούσας Εκκλησίας αναλαμβάνοντας τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο το 1950.

Η πίστη του στον Θεό και η αγάπη του στον Άνθρωπο τον ώθησαν στην ενίσχυση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων του νησιού, καθώς και σε ιεραποστολικό έργο. Με βαθιά προσήλωση στα πανανθρώπινα διδάγματα του χριστιανισμού μερίμνησε για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο. Ως πνευματικός άνθρωπος, ενδιαφέρθηκε για την παιδεία, που   τη θεωρούσε ως   βάση και  θεμέλιο της εθνικής ζωής του τόπου. Γι’ αυτό προώθησε την εισαγωγή του θεσμού της δωρεάν εκπαίδευσης, ορίζοντάς την ως βασικό δικαίωμα ολόκληρου του λαού.

Ήταν ο πολιτικός ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, και πάλεψε για τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 1959 εκλέγηκε πανηγυρικά πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 1960 με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ως αρχηγός του κράτους πρόβαλε με σθένος την Κύπρο στο εξωτερικό και πέτυχε τη διεθνή αναγνώρισή της ως κυρίαρχου κράτους. Σήμερα, αξιοποιούμε τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.
 
Ο Μακάριος αγωνίστηκε μέχρι τον θάνατό του για την ειρήνη και την αρμονική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Οι σχεδιασμοί της χούντας των συνταγματαρχών και των εδώ συνεργών της οδήγησαν την Κύπρο στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Παρά την απομάκρυνσή του από το νησί, ο Μακάριος εργάστηκε για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο.
 
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Στο όνομα του ανθρώπου που οραματίστηκε μια αδέσμευτη και αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να εργαστούμε με ομοψυχία για να φτάσουμε σε μια λύση του εθνικού μας προβλήματος, που να διασφαλίζει την επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου στη γη των πατέρων του. Μια λύση που θα οδηγεί σε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και εποίκους, και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας.