17/1/15

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετέχει σε Διεθνές Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στο Βερολίνο

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
συμμετέχει σε Διεθνές Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στο Βερολίνο


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετέχει σε Διεθνές Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, το οποίο διοργανώνει η Γερμανική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Πράσινης Βδομάδας του Βερολίνου.

Κατά την εκεί παρουσία του ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Phil Hogan , καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, τον Λετονό Υπουργό κ. Janis Duklavs και τον Μαυροβουνιο ομόλογό του κ. Petar Ivanovic .

Στη συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο κ. Κουγιάλης έκανε μια σύντομη αναφορά στα θέματα που απασχολούν την κυπριακή γεωργία στο παρόν στάδιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας της Λετονίας κ. Janis Duklavs , ο κ. Κουγιάλης ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες της λετονικής Προεδρίας, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, αλλά και στην ευρύτερη απλοποίηση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τους αγρότες της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο κ. Κουγιάλης ζήτησε από την Προεδρία την άσκηση επιρροής για την επίσπευση της υλοποίησης της νέας πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυο χώρες θα συνεργαστούν στενά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Ο Μαυροβούνιος Υπουργός στη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Κουγιάλη εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Κύπρος θα υποστηρίξει  την προσπάθεια ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου σε θέματα εναρμόνισης της γεωργίας, αλιείας, ευημερίας των ζώων και ανάπτυξης των υδάτων του Μαυροβουνίου με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η ένταξη περισσοτέρων μικρών κρατών στην ΕΕ ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την επίλυση των προβλημάτων των γεωργών των χωρών αυτών, λέγοντας ότι η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας στενής συνεργασίας σε όλους τους τομείς της γεωργίας και της αλιείας μεταξύ της Κύπρου και του Μαυροβουνίου.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Υπουργός θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνάντηση της ολομέλειας του Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καγκελαρία της Γερμανίας, και σε αυτή θα συζητηθεί η μετάβαση σε μια νέα θεσμοθετημένη παγκόσμια βιοοικονομία.

_______________