17/12/14

Χαιρετισμός Αναπλ. Διευθύντριας Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους





Χαιρετισμός Αναπλ. Διευθύντριας Τμήματος Φυλακών
κας Άννας Αριστοτέλους
στα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης με θέμα «Σκέφτομαι και Δημιουργώ Ελεύθερα», στο Τμήμα Φυλακών



Έντιμε κ. Υπουργέ,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας, η οποία μας τιμά και είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στην Έκθεση «Ελεύθερες Δημιουργίες», στο χώρο του Θεάτρου, ο οποίος λειτουργεί ως ο χώρος έκφρασης των διαφορετικών εικαστικών εκφάνσεων των δημιουργών κρατουμένων.

Η αρχέγονη δυνατότητα της τέχνης που αποτελεί την κατεξοχήν λυτρωτική δύναμη απελευθέρωσης του ανθρώπου από κάθε είδους δεσμά, αποτυπώνεται σήμερα στην εικαστική παραγωγή των κρατουμένων δημιουργών μας.

Το ταξίδι της εσωτερικής έκφρασης που αποτυπώνεται στα έργα τους, αλλά και της όλης προσπάθειας τους για την πραγματοποίηση της Έκθεσης αυτής, μας παραπέμπει ακροθιγώς σε κάποια σημαντικά στοιχεία, τα οποία σκιαγραφούν το πορτρέτο των καλλιτεχνών μας, και τον προσωπικό δρόμο δημιουργίας που έχει πορευθεί ο καθένας τους ξεχωριστά, αλλά και μαζί στο χώρο των Φυλακών.

Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω, πως με την ίδια αγάπη και εσωτερική χαρά που αισθάνθηκαν δημιουργώντας τα έργα τους, με την ίδια αγάπη, εργάστηκαν μαζί μου και με τους συνεργάτες μου, άντρες και γυναίκες κρατούμενοι, για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα σήμερα. Η κούραση που νιώσαμε για την ετοιμασία της Έκθεσης αυτής λόγω και του μικρού χρονικού διαστήματος που είχαμε μπροστά μας, την έχουμε ήδη ξεχάσει, όμως, η χαρά της συλλογικής προσπάθειας, ο αλληλοσεβασμός, και η ομαδικότητα με την οποία εργαστήκαμε όλοι μαζί – άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι - ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες, από το λιτό στόλισμα του χώρου ως την ετοιμασία του μικρού προγράμματος που θα απολαύσετε μαζί με τις δημιουργίες των καλλιτεχνών μας, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, και με τον ίδιο τρόπο, σκοπό έχουμε, να εργαζόμαστε πάντα απ’ εδώ και πέρα.  

Στα πλαίσια της ομαλής επανένταξης των κρατουμένων, στόχος μου είναι, η Έκθεση αυτή, όπως και κάθε προσπάθεια και δραστηριότητά μέσα από την οποία καταδεικνύεται η προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων, να αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας και της νέας προσέγγισης του Τμήματος Φυλακών, ώστε και οι ίδιοι οι κρατούμενοι, να αισθάνονται ασφάλεια στο περιβάλλον της Φυλακής, να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, να αποκτήσει νόημα η ζωή τους, και να γίνουν ενεργοποιημένοι, υπεύθυνοι πολίτες, τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες με την κατάργηση στερεότυπων καταστάσεων, με στόχο την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο χώρο των Φυλακών.  Υποστηρικτής στις προσπάθειες μας αυτές είναι η Επίτροπος Διοίκησης κα Ελίζα Σαββίδου και οι συνεργάτες της, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Τις αλλαγές αυτές οι κρατούμενοι – άνδρες και γυναίκες – αγκάλιασαν με σεβασμό, ενισχύοντας την πεποίθηση μας ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση.  Όπως έχω ήδη αναφέρει, για πρώτη φορά, εργάζονται γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι μαζί στον ίδιο χώρο, και με το ίδιο πνεύμα, για πρώτη φορά προχωρούμε στη δημιουργία μικτής θεατρικής ομάδας – ανδρών και γυναικών κρατουμένων, όπου δίδεται η ευκαιρία και πάλι να συνεργαστούν άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι μαζί.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ζωή Κυπριανού, που εθελοντικά μέσα από τον προσωπικό της χρόνο βοηθά στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής μας δραστηριότητας, προσμένοντας με ανυπομονησία να απολαύσουμε το έργο που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα των Φυλακών το 2015.

Στο πλαίσιο εκγύμνασης των κρατουμένων έχουν αυξηθεί οι ώρες των αθλητικών δραστηριοτήτων και οι γυναίκες κρατούμενες έχουν για πρώτη φορά άνδρα γυμναστή, τον ίδιο γυμναστή που έχουν οι άνδρες κρατούμενοι. Γι’ αυτό,   θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω την Πρόεδρο του ΚΟΑ κα. Κλέα Παπαέλληνα - Χατζηστεφάνου και την ομάδα συνεργατών της που στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς του Οργανισμού, αφιλοκερδώς συνέβαλαν στην εκπλήρωση των στόχων μας. Περαιτέρω, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στο μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο προχωρήσαμε με την Πρόεδρο του ΚΟΑ, μόλις πρόσφατα, με βάση το οποίο θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα των αθλητικών μας δραστηριοτήτων, καθώς και τα γυμναστήρια στις πτέρυγες με νέο αθλητικό εξοπλισμό.

Όσον αφορά τις αθλητικές μας δραστηριότητες θα ήταν παράλειψη μου να μην συγχαρώ και δημόσια την ομάδα ποδοσφαίρου των Φυλακών που πρόσφατα, αρχές Νοεμβρίου 2014, συμμετείχαμε σε futsal πρωτάθλημα για φιλανθρωπικό σκοπό, εκτός του χώρου των Φυλακών, με μικτή ομάδα κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, όπου λάβαμε τη δεύτερη θέση. Θα ήθελα να σταθώ εδώ, τονίζοντας την αθλητοπρεπή συμπεριφορά των κρατουμένων ποδοσφαιριστών εκτός των Φυλακών κατά τη διάρκεια όλων των παιγνιδιών αλλά και το πάθος του αθλητικού πνεύματος με το οποίο διεκδίκησαν στον τελικό γύρο την πρώτη θέση. Όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές μας δραστηριότητες αυτό τον καιρό, θα συμμετέχουμε σε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τον νέο χρόνο, αλλά και τώρα τις γιορτές έχει διοργανωθεί πρωτάθλημα sevenasite μεταξύ των πτερύγων το οποίο θα ολοκληρωθεί με το πέρας των γιορτών.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των γυναικών κρατουμένων, θα αυξηθούν με βάση τις εισηγήσεις των ίδιων των κρατουμένων σε θέματα ραπτικής, μαγειρικής και αγιογραφίας, αφού σύντομα εθελόντριες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Τμήμα μας.

Τέλος, αυξήσαμε το κονδύλι για αγορά υλικών για κατασκευές κοσμημάτων και έργων από μελάνι και χαλκό όπου οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασκευές που για χρόνια ήταν απαγορευμένες στο χώρο των Φυλακών.

Όσον αφορά στα εργαστήρια μας, προχωρούμε στην αντικατάσταση παλαιών εργαλείων με σύγχρονα, με σκοπό την αύξηση ευκαιριών για εργοδότηση των αποφυλακισθέντων, αφού θα έχουν αποκτήσει πείρα στα σύγχρονα πλέον μηχανήματα  τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγορά. 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή των κρατουμένων, η εφαρμογή του προγράμματος της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, που με πρωτοβουλία των δύο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Παιδείας και Πολιτισμού άρχισε να προσφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά, αφού οι κρατούμενοι παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή στο νέο αυτό καινοτόμο πρόγραμμα. Μετά από πρόσφατη συνάντηση με τους δύο Υπουργούς, συμφωνήσαμε ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης για να δοθεί η ευκαιρία στους φυλακισμένους, μέσα από ένα παρόμοιο σύστημα, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα στη Φυλακή που είναι απόφοιτοι μόνο δημοτικού σχολείου είτε φοίτησαν σε κάποιες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιο απολυτήριο. Θεωρώντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί μια υγιή απασχόληση στον χώρο των Φυλακών, έχουμε ως στόχο να διευρύνουμε τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες των φυλακισμένων με αυξημένες ευκαιρίες στους τομείς αυτούς, δίδοντας τους την ευκαιρία να αντικρύσουν τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία είτε μέσα από τη μόρφωση είτε μέσα από τις δυνατότητες που θα τους παρέχονται για επαγγελματική αποκατάσταση, και ικανοποιώντας κατά το μέγιστο τις ατομικές και διαφορετικές ανάγκες τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και είμαστε στο δρόμο να αναπτύξουμε και άλλες παρόμοιες συνεργασίες με ιδιωτικά πανεπιστήμια στα πλαίσια της κοινωνικής τους προσφοράς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να παρέχει την τεχνογνωσία του και να εργαστεί με το Τμήμα μας, αρχίζοντας μια σειρά μαθημάτων εντός των Φυλακών. Μέσα από αυτές τις ευκαιρίες που διανοίγονται με τις στρατηγικές συμφωνίες του Τμήματος με άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υλοποιείται η στρατηγική επιδίωξη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα του σωφρονισμού και ομαλότερης ένταξής των κρατουμένων στην κυπριακή κοινωνία, μέσα από στοχευμένες δράσεις, θέτοντας γερές βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του  σωφρονιστικού συστήματος.

Χωρίς να μακρηγορώ, θα ήθελα να αναφερθώ στις νέες αλλαγές στις οποίες προχωρούμε με κάποιες από αυτές να υλοποιούνται πριν το τέλος του χρόνου και οι υπόλοιπες τον Ιανουάριο του 2015, όπως η αύξηση των επισκεπτών (από 15 σε 20), η αύξηση των επισκέψεων (από 10 σε 12), η αύξηση του χρόνου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, καθώς και ο αριθμός προσώπων που θα δέχονται τηλέφωνα από κρατούμενους. Μια άλλη αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι η επίσκεψη των συγγενών των δημιουργών και των ποδοσφαιριστών μας στην παρούσα έκθεση που για πρώτη φορά θα επισκεφθούν την Κλειστή Φυλακή. Τέλος, προχωρούμε στην εφαρμογή της διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης με το SKYPE, δίδοντας προτεραιότητα σε κρατούμενους που δεν έχουν την ευχέρεια επισκέψεων από το οικογενειακό τους περιβάλλον, λόγω απόστασης ή σοβαρού ιατρικού προβλήματος.

Παρά το ότι σήμερα το θέμα μας είναι η Τέχνη, βλέποντας εδώ μαζί μας την κα. Χριστίνα Γιαννάκη Αναπλ. Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αγαστή συνεργασία μας, στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών στο Τμήμα Φυλακών και την αποτελεσματικότητα με την οποία επιλύονται τα θέματα στο Τμήμα μας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες όσον αφορά στις ιατρικές υπηρεσίες, λόγω της δικής της προσωπικής επίβλεψης, ενδιαφέροντος και δυναμικής.


Αγαπητοί κρατούμενοι,
Θέλω κατ’ αρχή να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία σας στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του χώρου των Φυλακών και του σωφρονιστικού μας συστήματος. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός χώρου που θα επικρατεί ο μεταξύ μας σεβασμός και αναγνώριση και οι συνθήκες παραμονής σας θα διαπνέονται από ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προσπάθεια μας είναι να σας προσφέρουμε τα μέσα που θα σας βοηθήσουν να επανενταχθείτε με ασφάλεια στην κοινωνία και είναι πρόκληση για σας να αξιοποιήσετε τις προσφερόμενες ευκαιρίες εκδηλώνοντας την δύναμη του εσωτερικού σας κόσμου δημιουργικά και παραγωγικά, τόσο για σας προσωπικά όσο και για το σύνολο. Για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε με άμεσες ενέργειες και υλοποιούμε τον προγραμματισμό για αναβάθμιση όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών και διευκολύνσεων για την επίτευξη ενός περιβάλλοντος αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και παραχώρησης ευκαιριών μόρφωσης και επαγγελματικής ανέλιξης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της Έκθεσης κρατούμενους άνδρες και γυναίκες, καθώς και προσωπικό των Φυλακών. Ωστόσο, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους δημιουργούς των έργων που με την αδιάλειπτη δημιουργικότητά τους και την προσπάθεια που κατέβαλαν μέσα από την άοκνη συνεργασία τους για την ετοιμασία της αίθουσας της Έκθεσης είναι υπόδειγμα για όλους εμάς.  Σας ευχαριστώ: Χρίστο, Κυριάκο, Δώρο, Ντέμπο, Λεβέντ, Γουίλσον, Εμάντ, Ζανέττο, Μυρώ, Άννα, Έλενα, Ευτυχία, Ελένη, Οδυσσέα και Γιάννη.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις καθηγήτριες που στηρίζουν τους κρατούμενους και κρατούμενες, να εκφραστούν δημιουργικά, καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που παρέχει την ατέρμονη στήριξή του σε όλη αυτή τη δύσκολη αλλά παράλληλα ευχάριστη διαδρομή για την επίτευξη των στόχων μας στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, την Κριτική Επιτροπή των έργων της Έκθεσης (κα. Αντρέα Ζιβανάρη, κα. Χριστίνα Χριστοφή, κα. Σιμώνη Σιμεωνίδου), και όλους εσάς που μας τιμάται με την παρουσία σας σήμερα, και εύχομαι να περάσετε όμορφα όπως και εμείς, απολαμβάνοντας το ταξίδι δημιουργίας που μας προσφέρουν οι δημιουργοί κρατούμενοι με όλες αυτές τις μοναδικές δημιουργίες ώστε να κάνουμε τον χώρο των Φυλακών ένα χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής προαγωγής.