17/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης στα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Σκέφτομαι και Δημιουργώ Ελεύθερα»

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης στα εγκαίνια
της έκθεσης έργων τέχνης «Σκέφτομαι και Δημιουργώ Ελεύθερα»

 
Με ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων που φιλοτέχνησαν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι, ενόσω βρίσκονται στις φυλακές, δράττονται των ευκαιριών που τους προσφέρονται και προσπαθούν να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την ψυχοσωματική τους διάθεση μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση.

Η επιλογή του τίτλου «Σκέφτομαι και δημιουργώ ελεύθερα» αποτυπώνει τη διαφορετικότητα στη σκέψη και την έκφραση των δημιουργών τους, σε ένα ιδιόρρυθμο χώρο που πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες των διαφορετικών αντιλήψεων και των φιλοσοφιών λειτουργίας, μέχρι να φτάσει στην ανθρώπινη αποδοχή και δημιουργία της εποχής μας.  

Η επιτυχής λειτουργία των προγραμμάτων ενός σωφρονιστικού ιδρύματος στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων. Η αξιοπρεπής και υγιής διαβίωσή τους διασφαλίζεται με την υιοθέτηση προγραμμάτων που σκοπό έχουν την ενθάρρυνση για αυτοεκτίμηση και ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης στο πλαίσιο της εργασίας και της ψυχαγωγίας, ώστε με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους να επιτυγχάνεται και η ομαλότερη επανένταξή τους.

Η φυλακή είναι μια ιδιόρρυθμη κλειστή κοινωνία, με αναπόφευκτες εντάσεις, και δεν πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός έκπτωσης της ανθρώπινης αξίας ή ακόμη να οδηγεί στην εξαθλίωση του κρατουμένου, αλλά ως μηχανισμός επανένταξης στην κοινωνική λειτουργία. Το σύστημά μας πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή του βάση και να απεγκλωβιστεί από τη λογική της στείρας τιμωρίας των κρατουμένων. Πρέπει να ενθαρρύνει τον αυτοσεβασμό και το αίσθημα της ευθύνης των κρατουμένων με την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής ψυχαγωγίας, προβληματισμού, αυτοκριτικής και αυτογνωσίας, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικής πολιτικής στην πρόληψη του εγκλήματος εντός των φυλακών. Για αυτό επιβάλλεται η εφαρμογή πολιτικής που στοχεύει στην φροντίδα των κρατουμένων και επανένταξη τους στην κοινωνία, με την ενίσχυση των μέσων επανένταξης, της επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των καταδίκων, καθώς και στην κοινωνικοποίησή τους και στη φροντίδα μετά την αποφυλάκισή τους.

Η Κυβέρνηση ενισχύει μέσα από την εκπαίδευση τα άτομα που βρίσκονται στις Φυλακές για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Πρόσφατα προβήκαμε σε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που λειτουργούν στις Κεντρικές Φυλακές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα προγράμματα αυτά με επέκτασή τους σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης, για να δοθεί η ευκαιρία στους φυλακισμένους που το επιθυμούν, να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου και απολυτήριο λυκείου. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για τους φυλακισμένους ώστε να μπορέσουν αύριο να ενσωματωθούν ομαλότερα στην κυπριακή κοινωνία.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας ιδρύματος, συμφωνήθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στον χώρο των φυλακών και θα υπάρχει η παραχώρηση της δυνατότητας επιμόρφωσης, εκπαίδευσης ή ακόμη και φοίτησης φυλακισμένων σε Πανεπιστήμιο. Η μεγάλη αυτή καινοτομία σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα έρχεται να ενισχυθεί από τις ευκαιρίες που θα παρέχονται για επαγγελματική κατάρτιση των φυλακισμένων, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον του.

Το τελευταίο διάστημα υλοποιείται μια σειρά από μέτρα, σε συνεργασία με τη νέα Διεύθυνση των φυλακών, που σκοπό έχουν να διαμορφωθούν συνθήκες για καθιέρωση νέων προγραμμάτων απασχόλησης, εμπλουτισμένων με καινοτόμες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ώστε το σωφρονιστικό μας σύστημα να προωθεί την ψυχαγωγία, την σωματική και πνευματική δραστηριότητα και αποτελεσματικά να δρούμε στη βάση της ψυχολογικής ενδυνάμωσης και πρόληψης των παραβατικών συμπεριφορών εντός των Φυλακών.

Θα ήθελα με τη ευκαιρία να αναφέρω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προωθεί την ανέγερση νέων, σύγχρονων και λειτουργικών φυλακών, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σωστός και ορθά στελεχωμένος χώρος κράτησης ανηλίκων.

Η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, η συνεχής επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων και η Σχολή Δεσμοφυλάκων, η ανέγερση των νέων φυλάκων στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού, η βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και των συνθηκών διαβίωσης στις Φυλακές, η αποσυμφόρηση των Φυλακών, η απασχόληση επαρκούς αριθμού ιατρικού και άλλου επιστημονικού προσωπικού για καλύτερη παροχή βοήθειας προς τους φυλακισμένους μας, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και του πλαισίου λειτουργίας των φυλακών, συγκαταλέγονται στα βήματα που κάνουμε για να καταστήσουμε το σωφρονιστικό σύστημα μέτρο πολιτισμού.

Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των κρατουμένων των Φυλακών, θέλω να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φυλακών, το προσωπικό καθώς και όλους τους συνεργάτες των Φυλακών για τη συμβολή τους στο συνολικό έργο που επιτελείται για προαγωγή του πολιτισμού στις Φυλακές και να τους καλέσω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσφορά τους. Σας διαβεβαιώνω ότι στις προσπάθειες που καταβάλλετε για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος θα έχετε πάντοτε την αμέριστη στήριξη μου.
________________