26/9/14

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο



Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας
με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο


Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χθες (25.9.14) συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Βενιζέλος και Eide προέβησαν σε δηλώσεις:

Ο κ. Eide ανέφερε: «Είχα μια εξαίρετη συνάντηση με τον καλό μου φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, και πιστεύω ότι αναπτύσσουμε πολύ εποικοδομητικές ιδέες για το μέλλον προσπαθώντας να φέρουμε νέα δυναμική σε μια πολύ παλιά διένεξη. Πιστεύω ότι η αρχή στη νέα μου θέση ήταν καλή, για παράδειγμα με υποδέχθηκαν και οι δυο πλευρές και όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι τα δύσκολα θέματα βρίσκονται μπροστά μας. Πηγαίνουμε σε ουσιαστικές, δομημένες συνομιλίες και είμαι πολύ ευτυχής που ακούω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την προσέγγισή μου σε αυτό το θέμα».

Σε σχόλιο ότι στο λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον κ. Fule, με Τούρκους αξιωματούχους και άλλους και ποια είναι τα σχέδια του με τους Αμερικανούς, ο κ. Eide ανέφερε: «Θα δω τη κα Victoria Nuland αργότερα αύριο και είμαι σε στενή επαφή μαζί τους. Έχω συναντηθεί με Ρώσους σήμερα και είναι ενδιαφέρον ότι το Κυπριακό αν και είναι ένα θέμα που προκαλεί διχασμό στην Κύπρο, στη Νέα Υόρκη ενώνει με την έννοια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μια ενιαία άποψη, δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρχει μια  διαδικασία προς μια διευθέτηση και θεωρούν διευθέτηση την επανένωση του νησιού και αυτό είναι σημαντικό γιατί ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει μεγάλη διαφωνία για θέματα όπως το θέμα της Ουκρανίας, της Συρίας. Αλλά για το Κυπριακό τα πέντε Μόνιμα Μέλη  έχουν πλήρη ταύτιση».

Σε ερώτηση αν υπολογίζει στην υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μερών, ο κ. Eide είπε: «Η διεθνής υποστήριξη είναι σημαντική αλλά τι είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι η υποστήριξη στο νησί από τις δυο κοινότητες και η συνεργασία μου προφανώς με τους δυο ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου, και με τους διαπραγματευτές αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, με την επιχειρηματική κοινότητα, με θρησκευτικούς ηγέτες, με ΜΚΟ κ.ο.κ. προσπαθώντας να αναπτύξουμε μια ευρεία προσέγγιση».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε: «Είχαμε μία πρώτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τον κ. Eide, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία ως Υπουργός στη Νορβηγία αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας. Του παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις οι οποίες είναι σταθερές, γνωστές, πολύ καθαρές και συμφωνήσαμε να έχουμε συνεργασία, τον περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα. Για εμάς, η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο μια λύση που θα γίνει αποδεκτή, μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες. Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο τον λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
____________