26/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην παρουσίαση του ψηφιακού υλικού «Ποιητικές Αναζητήσεις»




Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην παρουσίαση του ψηφιακού υλικού «Ποιητικές Αναζητήσεις»



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα την παρουσίαση του ψηφιακού υλικού «Ποιητικές Αναζητήσεις».

Πρόκειται για 34 συνολικά εκπομπές του διακεκριμένου εκπαιδευτικού και λογοτέχνη δρος Νίκου Ορφανίδη, οι οποίες μεταδόθηκαν από τις συχνότητες του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο Λόγος» την περίοδο 2012-2013 και ψηφιοποιήθηκαν πρόσφατα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Σε αυτές, ο Νίκος Ορφανίδης συνομιλεί με προσωπικότητες του πνεύματος, κορυφαίους σύγχρονους ποιητές και στοχαστές από τον κυπριακό και ευρύτερο ελλαδικό χώρο, για την ποίηση και τον κόσμο.

Το υλικό αυτό είναι πολύτιμο, αφού μας φέρνει σε επαφή με τις ρίζες και την παράδοσή μας και προσδιορίζει τα βήματά μας. Ειδικά για τους νεότερους, η επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο λειτουργεί καταλυτικά και σε άλλα επίπεδα, καθώς συντελεί στην καλλιέργεια του συναισθήματος, στη διεύρυνση της φαντασίας, της σκέψης και του προβληματισμού, και στη βελτίωση του καλλιτεχνικού τους αισθητηρίου. 

Για όλους αυτούς τους λόγους ευχαριστώ ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τόσο για τη συμβολή του στην ψηφιοποίηση του υλικού, όσο και για την αποστολή του στα σχολεία, για να αξιοποιηθεί με παιδαγωγικό τρόπο στη μαθησιακή διαδικασία.

Επίσης, ευχαριστώ τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ο Λόγος», γιατί πρώτος κατανόησε την παιδαγωγική αξία των εκπομπών αυτών και ευγενώς παραχώρησε το σχετικό υλικό στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αξιοποίηση, από την εκπαιδευτική κοινότητα, υλικού του Σταθμού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον εμπνευστή της εκπομπής «Ποιητικές Αναζητήσεις», δρα Νίκο Ορφανίδη. Η μεγάλη προσφορά του στην εκπαιδευτική και πνευματική ζωή του τόπου μας είναι αναγνωρισμένη εδώ και πολλά χρόνια. Αναμφίβολα, οι καίριες επιλογές του – τόσο στην αναζήτηση των συνομιλητών, όσο και στον καθορισμό των θεματικών – κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι παρά μια σε βάθος γνωριμία με τον κόσμο της τέχνης και του στοχασμού. Μόνο μέσα από αυτόν δικαιούμαστε να διατηρούμε άσβεστη την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εγώ προσωπικά στηρίζουμε οποιεσδήποτε εκπαιδευτικές δράσεις αναδεικνύουν τον πολιτισμικό μας πλούτο, καλλιεργούν την πνευματικότητα των πολιτών μας και τιμούν την παιδεία του τόπου μας.


-------------------------------