26/9/14

Τρία σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Λάρνακας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Τρία σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Λάρνακας
στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης


Υπογράφηκαν σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης οι Συμβάσεις ανάθεσης τριών σημαντικών αναπτυξιακών έργων που θα υλοποιηθούν στην επαρχία Λάρνακας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, Άξονα Προτεραιότητας 4: LEADER. Τα συμβόλαια υπέγραψε ο αν. Έπαρχος Λάρνακας κ. Οδυσσέας Κ. Χατζηστεφάνου και οι εκπρόσωποι των τριών εργοληπτικών εταιρειών που επιλέγηκαν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας σε μια δύσκολη συγκυρία πέτυχε να συμπεριλάβει ακόμα τρία έργα στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Leader, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, το Δήμο Αθηένου και τα Κοινοτικά Συμβούλια Βορόκληνης και Περβολιών. H συνολική δαπάνη για την εκτέλεση των έργων αυτών θα ανέλθει στο €1.361.432 συμβάλλοντας έτσι, στην προσπάθεια για ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικότερα δε του κατασκευαστικού τομέα που βρίσκεται σε τέλμα, καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική των τριών κοινοτήτων. Μαζί με τα άλλα πέντε έργα που ήδη εντάχθηκαν στο Leader και η κατασκευή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, η συνολική δαπάνη για αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Λάρνακας μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος θα ανέλθει στα €3.100,000.

Στην Αθηένου, θα κατασκευαστεί Πολυκέντρο Νεότητας. Η ανάγκη δημιουργίας του Πολυκέντρου Νεότητας προέκυψε από το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν άλλες κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να στεγάσουν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης των νέων. Το έργο αυτό θα αποτελέσει θεμελιώδη υποδομή, κίνητρο και εφαλτήριο για νέες δραστηριότητες που θα αναζωογονήσουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργίας και ψυχαγωγίας των νέων της ακριτικής κωμόπολης, η οποία, παρά την ασφυκτική πίεση της κατοχής ακμάζει και προοδεύει σε όλους τους τομείς. Με την υλοποίηση του Έργου αυτού επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στόχος του Προγράμματος που είναι η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος των κοινοτήτων της υπαίθρου έτσι ώστε να διαμορφωθούν σε πιο ελκυστικά μέρη για διαβίωση και προσέλκυση διαφόρων δραστηριοτήτων. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα €147.920 πλέον Φ.Π.Α.
Στην Βορόκληνη, θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση Ανάπλασης Πλατείας, που περιλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος περιλαμβανόμενης και της πολιτιστικής υποδομής, η καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου, η προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ο εξωραϊσμός της κοινότητας. Η ανάπλαση αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους και με την κατάλληλη διαχείριση δυνατό να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €341.496 πλέον Φ.Π.Α.

Τέλος, στα Περβόλια, εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί η κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, με δαπάνη €872.016 πλέον Φ.Π.Α. Με την ανέγερση του κτηρίου αυτού θα καλλιεργηθούν και θα αναπτυχθούν δραστηριότητες με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάπτυξη της τοπικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής και δράσης, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Στόχος του Πολιτιστικού Κέντρου είναι η εμπλοκή των παιδιών και των νέων σε ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι ο πολιτισμός.

________________

26 Σεπτεμβρίου 2014