26/9/14

Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη

Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη


Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου.

Η φετινή Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας, αφού δεν έχουμε ικανοποιητικά αντιμετωπίσει νέες και μακρόχρονες απειλές που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή νομιμότητα, όπως είναι η τρομοκρατία, η προσάρτηση εδαφών μέσω παράνομης χρήσης βίας, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο βίαιος εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, ο βαθμός και ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων έχουν εντατικοποιηθεί σε βάρος ανθρώπινων ζωών, της ατομικής και της συλλογικής κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας και, εν τέλει, της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ένα σημείο αναφοράς είναι όλα αυτά τα οποία παρακολουθούμε στο Λίβανο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του ISIS και τη διάπραξη ανείπωτων θηριωδιών που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους ή παθητικούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας πραγματοποίησα σειρά πολύ σημαντικών συναντήσεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης παρακάθισα σε γεύμα εργασίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και συναντήθηκα με τα μέλη των Εκτελεστικών Συμβουλίων της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σειρά πολύ σημαντικών συναντήσεων με ομολόγους του από το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Γεωργία, την Αργεντινή, την Αγκόλα, τη Νορβηγία, τη Μαλαισία και το Λίχτενσταϊν. Συναντήθηκε επίσης με τους Γενικούς Γραμματείς της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις. Συμμετείχε επίσης σε διατλαντικό δείπνο με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και στη συνέχεια θα πάρει μέρος στην ετήσια τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια των διάφορων συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και, φυσικά, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συνομιλητές μου για το κυπριακό πρόβλημα και την παρούσα κατάσταση.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, πάνω από όλα, για άλλη μια φορά τόνισα ότι για μένα υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και ένας στόχος: να επανενώσουμε την Κύπρο και το λαό της, να αποκαταστήσουμε τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Αυτό που περισσότερο επείγει είναι η επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης από τους συμπατριώτες μας για να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και από την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, όχι μόνο στη θεωρία και τη ρητορική, αλλά με πρακτικές και ουσιαστικές ενέργειες.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η υιοθέτηση της συνολικής μου πρότασης για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν μια κατάσταση, όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κερδίζουν  και που θα βοηθούσαν να οικοδομηθεί αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και καλή θέληση και συνεπώς να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Αναμένουμε επίσης την ειλικρινή συνεργασία από την Τουρκία στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπογραμμίσω ότι κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων που έγιναν αναγνωρίστηκε ευρέως και επαινέθηκε ο εποικοδομητικός και σταθεροποιητικός ρόλος που ανέλαβε η Κύπρος στην άμεση περιοχή της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να φέρει κοντά τις χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων και κατανάλωσης υδρογονανθράκων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό έγινε ξανά προφανές χθες όταν η Κύπρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάσωση περίπου 350 Σύρων προσφύγων από ψαροκάικο που αφέθηκε στη Μεσόγειο και έτσι απέτρεψε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις προσπάθειες του για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Για το λόγο αυτό χαιρετίζω θερμά τον πρόσφατο διορισμό του νέου Ειδικού του Συμβούλου κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε και προσβλέπω στη στενή συνεργασία μαζί του, με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και με την Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσουμε την αναχρονιστική διαίρεση της χώρας μου.

_______________