26/9/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών


Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κινήματος, τον Υπουργό  συνόδευε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.
Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Περδίκη και τους συνεργάτες του για τη χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχε, στο πλαίσιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα.
«Ενημερώσαμε για όλο το φάσμα των πολιτικών και των νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε στο Υπουργείο, τόσο σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων που υπάρχουν, την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, τα ζητήματα της αξιοκρατίας που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας και, βεβαίως, μια σειρά από άλλα θέματα όπως είναι η αναδιοργάνωση του θεσμού της εφεδρείας, αλλά και η ανάγκη να ενισχύσουμε με κατάλληλα μέσα τη Δημοκρατία προκειμένου να μπορεί, αποτελεσματικά και με επάρκεια, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της σ' αυτή την ευαίσθητη περιοχή» είπε ο κ. Φωκαΐδης.
Όσον αφορά τη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης, είπε ότι είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πως υπήρξε αποτελεσματικός, πολύ ικανοποιητικός συντονισμός ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο βρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δράση στον τομέα της έρευνας και διάσωσης» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει πολλές διεθνείς ασκήσεις με τη συμμετοχή γειτονικών και άλλων φίλων χωρών, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα σχέδια λειτούργησαν άψογα».
Αναφέρθηκε επίσης στο ότι, ενώπιον της διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συζητά και χειρίζεται ζητήματα κρίσεων, υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία ακτοφυλακής η οποία θα συντονίζει με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων.
Αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της έρευνας και της διάσωσης και στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών όπως είναι οι ασύμμετρες απειλές, τα ζητήματα της τρομοκρατίας, το λαθρεμπόριο. «Η Κύπρος» σημείωσε, «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας στην ΕΕ και πέρα από την ΕΕ», είπε, λέγοντας ότι στοχεύουμε στην ακόμη περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου μας.
Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση ακούστηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της περιβαλλοντικής πολιτικής. Αναφέρθηκε και στη δημιουργία νέων θεσμικών διαδικασιών οι οποίες θα ενισχύουν αυτή την προσπάθεια και τη δημιουργία περιβαλλοντικών στρατοπέδων όπως είναι το πράσινο στρατόπεδο, πρότυπο στο Δελίκηπο. «Στόχος είναι στην επόμενη διετία να έχουμε 10 τέτοια περιβαλλοντικά στρατόπεδα» τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έχει υποβληθεί, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, αίτηση προκειμένου, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνει προμήθεια πλοίων ανοικτής θαλάσσης με σκοπό να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη που θα  δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σαφή αξιολόγηση των αναγκαίων μέσων και εξοπλισμών που χρειαζόμαστε προκειμένου να είμαστε σε θέση να ασκούμε επιτήρηση και έλεγχο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στην προσφορά της Κυβέρνησης του Ομάν να παραχωρήσει πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως δωρεά, είπε ότι αναμένεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις από πλευράς του Ομάν στο πλοίο προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.
Για τα στρατιωτικά τυφέκια G3, ο Υπουργός είπε ότι προφανώς υπήρξε κάποια παρερμηνεία ή παρεξήγηση των προθέσεων μας. Έχουμε μιλήσει, τόνισε, για πιλοτικά μέτρα προκειμένου να διαμορφώσουμε ασφαλέστερες συνθήκες για τη φύλαξη των στρατιωτικών όπλων. «Η αφαίρεση του επικρουστήρα ήταν μια από τις επιλογές. Το ΓΕΕΦ έχει επεξεργαστεί διάφορες επιλογές. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε αυτό να έχει επίπτωση στο ηθικό των εφέδρων», πρόσθεσε. 
Υπογράμμισε επίσης πώς «κόκκινη γραμμή είναι να μην επηρεαστεί ποσώς η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, να μην τρωθεί το ηθικό, αλλά την ίδια ώρα ως προμηθείς να διασφαλίσουμε ότι το υπηρεσιακό όπλο που δίνεται στους εφέδρους από την πατρίδα για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα στρατιωτικά απολυτήρια αιχμαλώτων του 1974, είπε ότι «πρόθεση μας είναι ως Υπουργείου να άρουμε αδικίες οι οποίες ενδεχομένως να προσβάλλουν και άτομα τα οποία ηρωικώς αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Στόχος είναι να εξεύρουμε τους νομικούς τρόπους ούτως ώστε να αποκατασταθεί αυτό το οποίο έχει γίνει». 
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων, είπε ότι κατά τη συνάντηση εξέτασαν πολλά θέματα που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας.
«Εκφράσαμε στον Υπουργό την ικανοποίηση μας για τον τρόπο που οι αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετώπισαν το επεισόδιο με τους Σύρους πρόσφυγες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με επιτυχία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις συνθήκες σε σχέση με την έρευνα και διάσωση στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Έχει πολιτική σημασία διότι ουσιαστικά αυτό που έγινε χθες οχυρώνει και θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε μια εποχή που απειλούνται και υπάρχουν αμφισβητήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».
«Ζητήσαμε από τον Υπουργό Άμυνας, με συγκεκριμένες προτάσεις, να ενισχυθεί η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας συμμαχίες και συνεργασίες ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γεωτρήσεων και των πλατφορμών στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσκολία που υπάρχει αλλά επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα σε συνεργασία με φίλες χώρες και με σύμμαχες χώρες, ίσως ενεργοποιώντας και την ΕΕ, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ερευνητικών πλοίων και εγκαταστάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, όχι μόνο για πολική αντιμετώπιση των άτυπων και παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας, αλλά και έναντι των ασύμμετρων απειλών που δημιουργούνται από τη σημερινή μορφή της τρομοκρατίας. Είναι πολύ πιθανό, υπό τις σημερινές συνθήκες, απομονωμένες και χωρίς ασφάλεια εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα να γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό επιβάλλεται, και μάλιστα σύντομα, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών σε ό,τι αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες σύμμαχες και γειτονικές χώρες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Για το θέμα των G3, θέση του κινήματος είναι ότι πρέπει το θέμα της οπλοκατοχή και οπλοχρησίας να αντιμετωπιστεί συλλογικά, είπε ο κ. Περδίκης. «Πληροφορηθήκαμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια διυπουργική συνάντηση και ελπίζουμε να γίνει μια συνολική πολιτική που να αφορά όλα τα φονικά όπλα που υπάρχουν δυστυχώς μέσα στα σπίτια μας» λέγοντας ότι αναγνωρίζουν, ως Κίνημα, και χαιρετίζουν   το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας ενδιαφέρθηκε ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι συζήτησαν επίσης και για την εισαγωγή περιβαλλοντικών προγραμμάτων στην ΕΦ. Υπάρχουν πολύ θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς αλλά και την Επίτροπο Περιβάλλοντος. «Πολύ φιλόδοξος ο στόχος του Υπουργείου Άμυνας να καταστήσει 10 στρατόπεδα της ΕΦ κατά το πρότυπο του πράσινου-οικολογικού στρατοπέδου στον Δελίκηπο», είπε και σημείωσε ότι είναι πολύ καλή ιδέα η συγκρότηση, ανά μονάδα, ομάδας περιβάλλοντος με συντονιστή αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, και ο καταρτισμός της πράσινης βίβλου για την Εθνικής Φρουρά. Κλείνοντας χαρακτήρισε πολύ θετικές τις πρωτοβουλίες και τις σκέψεις του Υπουργείου, λέγοντας ότι ως Κίνημα Οικολόγων θα συνεργαστούν και θα συμβάλουν για μια πιο οικολογική διαχείριση.

26/9/2014