1/8/14

Σημείωμα για τις Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 10 Αυγούστου 2014





Θέμα:             Σημείωμα για τις Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 10 Αυγούστου 2014

Με την ιδιαιτερότητα ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός λαός καλείται να ψηφίσει απευθείας τον νέο Πρόεδρο της χώρας, μετά από συνταγματικές αλλαγές που έγιναν το 2012 με πρωτοβουλία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), διεξάγονται στις 10 Αυγούστου 2014 Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία. Στις εκλογές κατέρχονται τρεις υποψήφιοι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης ΕκμελεντίνΙχσάνογλου και ο συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας ΣελαχαττίνΝτεμιρτάς, κανένας εκ των οποίων δεν προέρχεται από το πολιτικό περιβάλλον του Κεμαλισμού, γεγονός που από μόνο του θεωρείται νίκη του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, η εκλογή του ή όχι από τον πρώτο γύρο των εκλογών και οι πολιτικές συμμαχίες που θα κληθεί να σχηματίσει, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, έχουν την δική τους βαρύτητα, ειδικότερα αφού ο Ερντογάν έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμεί να προβεί σε συνταγματικές αλλαγές για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου στην Τουρκία.
Για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της χώρας χρειάζεται να πάρει το 50% συν 1 των ψήφων. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους και Πρόεδρος θα εκλεγεί αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.
Α. Οι Υποψήφιοι:
1) Ταγίπ Ερντογάν:
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εισέρχεται στις προεκλογική κούρσα με την βαρύτητα του 46% που το κόμμα του εξασφάλισε στις Δημοτικές Εκλογές που διεξήχθηκαν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2014. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό αφού εκείνες οι εκλογές έδειξαν πως η μεγάλη μάζα των Τούρκων ψηφοφόρων δεν επηρεάστηκε από τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2013 στο Πάρκο Γκεζί, και δεν αναμένεται επίσης πως τα γεγονότα αυτά να επηρεάσουν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο, στο οποίο τονίζεται το όραμα για μια «Νέα Τουρκία», ο Ερντογάν αναφέρει πως το πολιτικό του όραμα για την Προεδρία  έχει τρεις διαστάσεις: Τη δημοκρατική διοίκηση, την ευημερία του κοινού και την ηγεσία της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται στο μανιφέστο, ο Ερντογάν δεσμεύεται αν εκλεγεί να προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την δημοκρατικότερη διοίκηση της Τουρκίας και θα ενισχύσει τα βασικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις παγκόσμιες αρχές της δικαιοσύνης και του νόμου στην Τουρκία, θα συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό, θα προωθήσει τα δικαιώματα της θρησκευτικής ομάδας των Αλεβητών, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με έμφαση στις σχέσεις της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (22.07.14)  ο Ερντογάν μίλησε ξεκάθαρα για τις προθέσεις του να προβεί, αν εκλεγεί, σε συνταγματικές αλλαγές για να ενισχύσει τον ρόλο του Πρόεδρου. «Στόχος μου είναι να μετατρέψω το σύστημα που υπάρχει στην Τουρκία σε Προεδρικό […] αν αυτό δεν καταστεί δυνατό ένα μέσο-προεδρικό σύστημα θα μπορούσε να υιοθετηθεί, γεγονός που θα βοηθήσει στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η επιθυμία του Ερντογάν, ωστόσο, να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του ως Πρόεδρος, δημιουργεί ανησυχία στην Τουρκία ότι θα ενισχύσει την αυταρχική του συμπεριφορά. Όπως έγραψε ο αρθογράφος Μουσταφά Ακιόλ στην εφημερίδα Χουριγιέτ (02.07.14) οι ξεκάθαρες προθέσεις του Ερντογάν και  το είδος του Προέδρου που θέλει να γίνει δημιουργούν ένα θολό μέλλον για την ίδια την Τουρκία. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ΜουράτΓετκίν της Ραντικάλ (01.07.14) είναι πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τόσο για λόγους γοήτρου, όσο και για να μην αναγκαστεί να προβεί σε οδυνηρούς πολιτικούς συμβιβασμούς, ειδικότερα με τον Κούρδο υποψήφιο Ντεμιρτάς που όπως όλα δείχνουν θα έχει ρυθμιστικό ρόλο αν υπάρξει δεύτερος γύρος. Σύμφωνα με τον Γετκίν, για τον Ερντογάν δεν είναι αρκετό απλώς να εκλεγεί, αλλά να εκλεγεί με σημαντική διαφορά, γεγονός που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές (που είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2015), για να εκλέξει το Κόμμα του ικανό αριθμό βουλευτών, που θα του επιτρέψει να προβεί στις συνταγματικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητές του ως Πρόεδρος(χρειάζεται τα 2/3 του Σώματος της Εθνοσυνέλευσης για να γίνουν συνταγματικές αλλαγές).

Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών λύνει και το πρόβλημα της διαδοχής του Ερντογάν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αφού με πιθανή εκλογή του στην Προεδρία, δεν κενώνεται μόνο η θέση του Πρωθυπουργού, αλλά και η θέση του ηγέτη του Κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, θολό παραμένει το πολιτικό μέλλον του νυν Προέδρου της Τουρκίας και εκ των ιδρυτών του ΑΚΡ ΑμπτουλάχΓκιουλ. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν (Ανατολή 22.07.14) τόνισε πως θεωρεί πως ο Πρωθυπουργός (που πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής) πρέπει να είναι  και ο ηγέτης του Κόμματος, γεγονός που αποκλείει τον Γκιουλ από την διαδικασία. Κάποιες εφημερίδες (Τούρκιγε 22.07.14) έγραψαν πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει προσωρινός πρόεδρος του ΑΚΡ και Πρωθυπουργός μέχρι τις βουλευτικές εκλογές όπου με εκλογή του ο Γκιουλ θα αναλάβει τα δύο αυτά πόστα και πως το επικρατέστερο όνομα για αυτό τον ρόλο είναι αυτό του νυν Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό το μεταβατικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκε άλλωστε ξανά από το ΑΚΡ, όταν ο Γκιουλ διετέλεσε Πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσει να εκλεγεί βουλευτής ο Ερντογάν. Άλλα δημοσιεύματα (ΝουράιΜπαμπατζάν στην Ζαμάν 14.07.14) αναφέρουν πως ο Γκιουλ δεν είναι ευπρόσδεκτος από παλαιά στελέχη του Κόμματος στο ΑΚΡ και πως ο Ερντογάν θα τον εξαναγκάσει σε πολιτική αφυπηρέτηση, ενώ θα ορίσει ηγέτη του Κόμματος άτομο που θα είναι το φερέφωνό του. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδαςΤζουμχουριγιέτ (16.07.14) στο οποίο αναφερόταν πως ο Γκιουλετοιμάζεται να προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος, είδηση που ωστόσο διαψεύστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο.

2) ΕκμελεντίνΙχσάνογλου
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Η επιλογή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να επιλέξουν τον γραφειοκράτη υποψήφιο που δεν ασπάζεται τη δική τους πολιτική ιδεολογία, αλλά προέρχεται από τον χώρο του πολιτικού Ισλάμ, καταδεικνύει μία σημαντική αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας και έμμεση παραδοχή των κομμάτων της υπεροχής και επικράτησης του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Ο Ιχσάνογλου υποστηρίζεται και από ακόμη πέντε μικρότερα κόμματα τα οποία ωστόσο δεν εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Ιχσάνογλου, θεωρείται προσωπικός φίλος του ΑμπτουλάχΓκιουλ, και ανήλθε στη θέση του ΓενικούΓραμματέα της Ισλαμικής Διάσκεψης, με τη στήριξη του ΑΚΡ.  Θεωρείται ήπιος και μειλίχιος ενώ έχει να επιδείξει σημαντικό ακαδημαϊκό έργο και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον Αραβικό κόσμο. Στην Τουρκία ωστόσο δεν είναι γνωστός ενώ λέγεται πως το αντι-κεμαλικό παρελθόν του (ο ακαδημαϊκός πατέρας του μετανάστευσε από την Τουρκία στην Αίγυπτο όπου και ο Ιχσάνογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε, διαφωνώντας με τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ) προκαλεί την μήνη των μελών των δύο μεγάλων Κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου το CHP πήρε 28%, ενώ το MHP 15%, γεγονός που θεωρητικά μας επιτρέπει να λέμε πως ο Ιχσάνογλου ξεκινά με ποσοστό 43%. Ωστόσο, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν δείχνει ικανός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Η εφημερίδα Χουριγιέτ (05.07.14) έγραψε ότι τα σκληροπυρηνικά μέλη του CHP, ανάμεσα τους και ο πρώην ηγέτης του Κόμματος ΝτενίζΜπαϊκάλ, δεν συνυπέγραψαν την υποστήριξη της υποβολής της υποψηφιότητας Ιχσάνογλου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενώ σάλος προκλήθηκε με την φωτογραφία του Ιχσάνογλου να κρατά στα χέρια του το ακραίο αριστερό περιοδικό ΤουρκΣολού που είναι δηλωμένος εχθρός του MHP, γεγονός που εξόργισε τα μέλη του Κόμματος. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Σαμπάχ (18.07.14) το 35% των ψηφοφόρων του CHPδηλώνει πως δεν έχει πεισθεί από την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου, ενώ στο MHP το ποσοστό αυτό ανέρχεται στον 40%. Την ίδια στιγμή ο Ιχσάνογλου δεν φαίνεται να πείθει και την μεγάλη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβητών που στεγάζεται στο CHP  παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουανήκει στους Αλεβήτες.

Στο πολιτικό του μανιφέστο, ο Ιχσάνογλου τονίζει πως επιθυμεί ευημερία για όλο τον λαό της Τουρκίας και καλές σχέσεις με τις γείτονες χώρες, επαναλαμβάνοντας το ρητό του Κεμάλ Ατατούρκ, ειρήνη στην Τουρκία, ειρήνη στον κόσμο. Υπόσχεται πως αν εκλεγεί θα περιοριστεί στα καθήκοντα του Προέδρου, δεν θα προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και θα υποστηρίξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ζαμάν (18.07.14) τονίζει πως η υποψηφιότητά του μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ανάχωμα της αυταρχικότητας του Ταγίπ Ερντογάν η οποία δημιουργεί προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας έσω και στις σχέσεις της με τη Δύση.Δήλωσε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε ακόμη πως η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πιο ουδέτερη στάση σε σχέση με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, διαφοροποιώντας τη στάση του από τον Ερντογάν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Σαμπάχ (19.07.14) είπε ακόμα πως είναι αντίθετος στο να χρησιμοποιείται η θρησκεία ως πολιτικό εργαλείο. Διαφοροποιήθηκε επίσης στο Κουρδικό κρατώντας αποστάσεις από το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Τουρκική Κυβέρνηση, τονίζοντας πως επί μέρους ζητήματά του θα πρέπει να συζητηθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Στόχος του Ιχσάνογλου και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο όπου θεωρητικά μπορεί να συλλέξει τις ψήφους όσων διαφωνούν με τον Ερντογάν. Όπως έγραψε ο Αχμέτ Χακάν στην Χουριγιέτ (06.07.10) η αντιπολίτευση επικεντρώνεται περισσότερο στο να καταφέρει να νικήσει επιτέλους τον Ερντογάν παρά να προσφέρει μια ουσιαστική νέα επιλογή.

3) ΣελαχαττίνΝτεμιρτάς:
Η επιλογή του φιλοκουρδικούΚόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας να κατέλθει με δικό του υποψήφιο είναι εξαιρετικά σημαντική αφού για πρώτη φορά κουρδικής καταγωγής Τούρκος είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές της Τουρκίας. Η επιλογή του μόλις 41 ετών Ντεμιρτάς δείχνει τη σαφή στροφή των Κούρδων προς το ειρηνευτικό σχέδιο και προς άλλες μορφές επίλυσης και μετατοπίζει πλέον ξεκάθαρα το κέντρο ηγεσίας από το Ιμπραλί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην οποία το Κόμμα θα κληθεί με άλλη βαρύτητα πλέον να διεκδικήσει τα δίκαια των Κούρδων. Σε συνέντευξη του στην Χουριγιέτ (14.07.14) ο Ντεμιρτάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα Κούρδος που ψηφίζει εμένα, σημαίνει πως ψηφίζει υπέρ της παραμονής του σε αυτή την χώρα […] και το γεγονός ότι ένα άτομο με το δικό μου προφίλ κατέρχεται ως υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές αποτελεί μία εξέλιξη που αυξάνει πολύ τις ελπίδες. […] Ως προεδρικός υποψήφιος που έχει μία ταυτότητα η οποία είχε εξαιρεθεί και αγνοηθεί στο παρελθόν, λέω πως η υποψηφιότητά μου δίνει μια ηθική ανύψωση για όλες τις ταυτότητες που είχαν καταπιεστεί στο παρελθόν στην χώρα».

Όπως έγραψε ο αρθογράφος της ΧουριγιέτΓιαλτσίνΝτογάν (15.07.14), ο Ντεμιρτάς διαφωνεί σε πολλά σημεία με τον ηγέτη  του ΡΚΚ ΑμπτουλάχΟτσαλάν και κυρίως τίθεται ενάντια στις πεποιθήσεις του τελευταίου για ένοπλη λύση του προβλήματος. Ο τουρκικός Τύπος έγραψε μάλιστα πως ο Οτσαλάν δεν ήθελε να είναι ο Ντεμιρτάς υποψήφιος επειδή μεταφέρει το Κουρδικό σε διαφορετικά επίπεδα από αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο ο Ντεμιρτάς τονίζει πως αν εκλεγεί θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις για ένα πιο δίκαιο κράτος στο οποίο δεν θα γίνονται διακρίσεις ενάντιας σε άτομα με βάση την καταγωγή τους, την μητρική τους γλώσσα, το φύλο ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Είναι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει ξεκάθαρες θέσεις  υπέρ των ομοφυλόφιλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Τίθεται επίσης ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Τονίζει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι δραστικές δημοκρατικές αλλαγές απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και ότι υποστηρίζει ένα σύστημα όπου το κράτος είναι μικρό, αλλά οι πολίτες μεγάλοι. Στη συνέντευξη του στην Χουριγιέτ (14.07.14) οΝτεμιρτάς απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τον ποιόν υποψήφιο θα στηρίξει το Κόμμα του σε περίπτωσης που υπάρξει δεύτερος γύρος, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το Κόμμα αναμένεται να έχει ρυθμιστικό ρόλο που ο  Ντεμιρτάς δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο. Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας είχε πάρει 6.37% στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές του Μαρτίου, διατηρώντας ουσιαστικά τα ποσοστά του και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις ο Ντεμιρτάς αναμένεται να πάρει ποσοστό κοντά στο 10% γεγονός που αφενός θα τον οδηγήσει να έχει απόλυτα ρυθμιστικό ρόλο αν υπάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές και αφετέρου θα επιτρέψει στο κόμμα του για πρώτη φορά να κατέλθει αυτόνομα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο του 10% (μέχρι σήμερα οι βουλευτές του Κόμματος κατέρχονταν ως ανεξάρτητοι στις εκλογές εισερχόμενοι με πιο χαμηλό εκλογικό μέτρο και συνέρχονταν σε κόμμα αργότερα).

Β. Οι υποψήφιοι και το Κυπριακό:
Το κυπριακό δεν είναι από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία και οι αναφορές που έγιναν σε αυτό ήταν ελάχιστες.

Ο Ερντογάν δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο Κυπριακό, σημείωσε ωστόσο στο πλαίσιο ομιλίας του ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών ενώ σημείωσε πως στόχος της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι να παραμένει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στο Κυπριακό.

Ο Ιχσάνογλουεπίσης δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης έγιναν σημαντικές προσπάθειες αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος το οποίο συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Σώματος με το στάτους του παρατηρητή. Την ίδια στιγμή με την στήριξη Ιχσάνογλου δευτερεύουσες συνεδριάσεις επιτροπών της  Ισλαμικής πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα. Επίσης ο Ιχσάνογλου έγινε ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής που επισκέφθηκε ποτέ  τα κατεχόμενα ενώ κατά την διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε αρκετές φορές το ψευδοκράτος.

Ο Ντεμιρτάς ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε ξεκάθαρες θέσεις για το Κυπριακό και κατηγόρησε την πρακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η Τουρκική Κυβέρνηση. Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (08.07.14) ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι υποστηρίζει δικοινοτική λύση βασισμένη στην αποδοχήτης  εκ μέρους των λαών που κατοικούν στο νησί. «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν βρίσκεται στο νησί ως ένας παράγοντας που καταβάλλει προσπάθειες για λύση, αλλά ακολουθεί πολιτικές που αποσκοπούν στην επικράτηση της μη λύσης. Αυτό είναι λάθος. Πιστεύω πως οι βάσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας στο νησί θα πρέπει να αποχωρήσουν και η Τουρκία  να υιοθετήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα στηρίξουν μια δικοινοτική λύση», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάλπες θα στηθούν σε κέντρα στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι για να επιλέξουν τον υποψήφιο που προτιμούν. Στο πλαίσιο αυτό, η λεγόμενη Τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα ανακοίνωσε πως 100 περίπου χιλιάδες άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα έχουν δικαίωμα ψήφου  και τους κάλεσε να προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις για να ψηφίσουν. Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα (24.07.14) έγραψε πως ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Υπεύθυνος για Θέματα Κυπριακού ΜπεσίρΑταλάι μετέβηκε στα κατεχόμενα για να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας Ερντογάν.

Γ. Δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο
Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν για νίκη του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κοντά στο 55%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Genarπου διενεργήθηκε μεταξύ 19-23 Ιουνίου, ο Ερντογάν λαμβάνει 55.2%, ο Ιχσάνογλου 35.8% και ο Ντεμιρτάς 9%. Η δημοσκόπηση της εταιρείας MacOpinionPollπου έγινε μεταξύ 20-22 Ιουνίου δίνει στον Ερντογάν 56.2%, στον Ιχσάνογλου 34.2%  και στον Ντεμιρτάς 9.5%. Δημοσκόπηση του ObjectiveResearchCentre (ORC) που διενεργήθηκε μεταξύ 6-9 Ιουλίου δίνει στον Ερντογάν 54.6%, στον Ιχσάνογλου 37% και στο Ντεμιρτάς 8.9%. Δημοσκόπηση της MAKConsultantCompany που διενεργήθηκε μεταξύ 16-19 Ιουλίου δίνει στον Ερντογάν  56%, στον Ιχσάνογλου 37.34% και στον Ντεμιρτάς 6.6% ενώ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ακόμη πως δεν έχει αποφασίσει.

Δ. Συμπεράσματα:
Η εικόνα όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα δείχνει πως είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να  εκλεγεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, γεγονός που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που θα αυξήσουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου, αλλά και την αυταρχική συμπεριφορά του. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προβεί σε οδυνηρούς συμβιβασμούς ειδικότερα στο θέμα των Κούρδων. Οι πιθανότητες να χάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός ακόμη και να υπάρξει δεύτερος γύρος είναι μικρές, ωστόσο το γεγονός αυτό θα πλήξει την εικόνα του και θα θέσει φρένο στην αυταρχικότητά του, που είναι το ζητούμενο για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η επιλογή των υποψηφίων καταδεικνύει το τέλος του Κεμαλισμού στην Τουρκία και την επικράτηση του πολιτικού Ισλάμ. Η επιλογή Ιχσάνογλου δείχνει την κρίση της αντιπολίτευσης και την ανικανότητά της να δώσει απάντηση στο φαινόμενο Ερντογάν. Πιο κερδισμένοι από τη διαδικασία δείχνουν να είναι οι Κούρδοι που επαναπροσδιορίζουν το ζήτημά τους εντός πολιτικών πλαισίων και αναδεικνύονται σε υπολογίσιμη δύναμη με ένα χαρισματικό ηγέτη που στο μέλλον φαίνεται πως θα δείξει πολλά.

Κωνσταντία Σωτηρίου, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών

………………….