9/7/14

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π.

PHOTO : Ξενής Γρηγορίου
Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου
σχετικά με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π.


Σήμερα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος για το χαλλούμι για κατοχύρωσή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Σε ό,τι αφορά στη σύσταση του προϊόντος και σύμφωνα με τον φάκελο, για παρασκευή του χαλλουμιού χρησιμοποιείται αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτών, με ή χωρίς αγελαδινό. Η ποσόστωση αυτών πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού γάλακτος, που σημαίνει ότι το ποσοστό του αιγινού και πρόβειου γάλακτος αθροιστικά πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Ταυτόχρονα με την υποβολή του φακέλου, παραχωρείται μεταβατική εθνική προστασία μέχρι την κατοχύρωση του προϊόντος ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι το χαλλούμι τελεί υπό καθεστώς κατοχύρωσης μέχρι την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την υπέρβαση προσωρινών δυσκολιών που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί και έχοντας ως μακροχρόνιο στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης όλων των παραγωγών με τις προδιαγραφές του νέου προτύπου, έχω αποφασίσει να εγκρίνω δεκαετή μεταβατική περίοδο, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μου παρέχει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

Επομένως,
  • Ακυρώνεται το διάταγμα για το χαλλούμι που ορίζει την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλουμιού, κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, δηλαδή για την περίοδο Ιουλίου –Νοεμβρίου στο 23% και την περίοδο Δεκεμβρίου- Ιουνίου στο 35%.
  • Εγκρίνεται μεταβατική περίοδος δέκα χρόνων με ισχύ από την 9η Ιουλίου 2014 και η ποσόστωση του αιγινού, πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος ορίζεται με διάταγμα, που εκδόθηκε σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 17Β του «περί της τυποποίησης, διαπίστευσης και τεχνικής πληροφόρησης Νόμου του 2002». Η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος ορίζεται στο 20% και θα αυξάνεται προοδευτικά μέχρι την κάλυψη του 50% που προβλέπει το πρότυπο.
  • Παρέχεται το δικαίωμα σε όλους τους παραγωγούς στην Κύπρο που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προϊόντος, να αναγράφουν στη συσκευασία του τη λέξη «Χαλλούμι» ή «Hellim» ή και τις δύο λέξεις.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή υποβλήθηκε μια αίτηση η οποία πέρασε εντός Κύπρου από όλα τα στάδια που προνοούν οι σχετικές Νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή εξέδωσε το πόρισμά της προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με βάση τους σχετικούς Κανονισμούς, κρίνοντας ότι δικαιολογείται η εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και είναι ξεκάθαρο ότι η παρούσα αίτηση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εγγραφή.

Για την Κύπρο με την εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

  1. Ουσιαστική προστασία του προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράγμα που σημαίνει ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορεί να εμπορεύεται δικό της προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» ή «hellim» ή άλλες ονομασίες που προσομοιάζουν με αυτές.

  1. Με την υποβολή του φακέλου, απαγορεύεται σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή να υποβάλει αίτηση για την έγκριση του χαλλουμιού ως εμπορικού σήματος, πράγμα που θα απαλλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία από δικαστική ή νομική αντιμετώπιση τέτοιων αιτήσεων.

  1. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή, κατά τον ίδιο τρόπο να υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση εμπορικού σήματος «Hellim».

Πέραν τούτων, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει επεξεργαστεί μια σειρά από μέτρα αγροτικής πολιτικής τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον, με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στο αγροτικό μας κόσμο, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Τα μέτρα αφορούν κυρίως κίνητρα για όλους τους κτηνοτρόφους και άλλους ενδιαφερόμενους, για αύξηση της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος, καθώς και για αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας.

Ως άμεσο μέτρο, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 προκηρύσσεται έκτακτα το επενδυτικό καθεστώς 1.5.1 για τη δημιουργία νέων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για τη βελτίωση και αναδιάρθρωση της παραγωγής τους. Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 40% μέχρι 60% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τις 800.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα αγροτικής πολιτικής θα υποβληθούν άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και θα ανακοινωθούν σύντομα.

__________________