31/7/14

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση σε εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής στην Αυστραλία

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση
σε εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής στην Αυστραλία


Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Α. Τσιόλας συμμετείχε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Αυστραλία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαύρων επετείων του Ιουλίου 1974.

Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 18-27 Ιουλίου 2014, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της Αυστραλίας, στη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, τη Βρισβάνη και το Σύδνεϋ. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τις αντίστοιχες παροικιακές κοινότητες των τεσσάρων πόλεων, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις, ο κ. Τσιόλας μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και διαβεβαίωσε ότι, «η Κυπριακή Κυβέρνηση αγωνίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση της μεγαλονήσου συνεχίζει τη διαδικασία δομημένων διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους» και τόνισε ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων ως αξιόπιστος διαπραγματευτής».

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), είπε ότι αποτελεί «ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Τέλος, ευχαρίστησε τους Ελληνοκυπρίους της Αυστραλίας και τον ευρύτερο Ελληνισμό που δεν ξεχνούν και αγωνίζονται για τα δίκαια και τη δικαίωση της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόλας, κατά την παραμονή του στην Αυστραλία, συναντήθηκε με τους Προέδρους και τους εκπροσώπους Συμβουλίων των Κυπριακών Κοινοτήτων των τεσσάρων πόλεων και είχε συναντήσεις με τον Συμπρόεδρο της Πολιτειακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βικτώριας – Κύπρου κ. Graham Watt (MP - Liberal Party) και άλλους πολιτειακούς Βουλευτές, στη Μελβούρνη, με την Πολιτειακή Βουλευτή, Κοινοβουλευτική Υφυπουργό για θέματα Υγείας κα Leesa Vlahos, τον κυπριακής καταγωγής Επικεφαλής Ψυχιατρικών Υπηρεσιών Νοτίου Αυστραλίας δρα Peter Tyllis, στην Αδελαΐδα, τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή και Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας – Κύπρου κ. Matt Williams, και τον Υπουργό για Επενδύσεις και Εμπόριο και για τις Αμυντικές Βιομηχανίες και Υπουργό Υποθέσεων Βετεράνων κ. Martin Hamilton-Smith. Συνάντηση πραγματοποίησε επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και Ωκεανίας Στυλιανό, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.