5/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας «e-charge» της ΑΗΚ, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στην παρουσίαση
της νέας υπηρεσίας «e-charge» της ΑΗΚ, στη Λευκωσία



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας «e-charge» της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία αφορά στη λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 18 δημόσιους χώρους ανά το παγκύπριο. Αναμφίβολα πρόκειται για υπηρεσία που ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα των μεταφορών της χώρας μας και εύστοχα παρουσιάζεται σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020. Προς τούτο αποφασίστηκε παράλληλα, πάλι με ορίζοντα το 2020, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 20%.

Μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχουν υλοποιηθεί διάφορες δράσεις και η πορεία της χώρας μας σε σχέση με την επίτευξη των στόχων 20–20–20 είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Αναφέρω συγκεκριμένα ότι το μερίδιο της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται ότι ανήλθε μέχρι το τέλος του 2013 στο 8,8%, υπερκαλύπτοντας έτσι την ενδεικτική πορεία για την περίοδο 2015-2016 που βάσει της σχετικής Οδηγίας θα έπρεπε να ήταν στο 7,45%.

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα υπερκαλυφθεί επίσης ο ενδεικτικός στόχος για 10% εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση μέχρι το 2016. Λόγω δε των μέτρων που έχουν ληφθεί έως το 2013, αλλά και όσων θα υλοποιηθούν την περίοδο 2014-2016, αναμένουμε να επιτευχθεί εξοικονόμηση περίπου 13%.

Η Ευρώπη στην παρούσα φάση σχεδιάζει την ενεργειακή στρατηγική της με ορίζοντα το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μάλιστα ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλαίσιο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% το 2030, σε σύγκριση με το 1990.

Ιδιαίτερη έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση δίδεται, μεταξύ άλλων, στη λήψη μέτρων που αφορούν στον τομέα των μεταφορών, με το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να προέρχεται από τις μεταφορές και την Ευρώπη να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου για τη διακίνηση και τις μεταφορές.

Σε αυτά τα πλαίσια, υποχρεωτικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το 10% της τελικής κατανάλωσης στις μεταφορές να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2020. Το ποσοστό αυτό για το έτος 2013 βρισκόταν στο 2,6% και επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της χρήσης βιοκαυσίμων. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό που επιχορηγήθηκε μέχρι σήμερα από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν στον τομέα των μεταφορών, ξεπερνά τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να τονιστεί εδώ πως η προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων για κάλυψη του στόχου του 10% είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο. Αυτό οφείλεται τόσο στην αδυναμία της χώρας μας για παραγωγή βιοκαυσίμων από γεωργικές πρώτες ύλες όσο και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ,
η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που καταναλίσκεται από ηλεκτρικά οχήματα προσμετρείται 2,5 φορές στον υπολογισμό για την υλοποίηση του εθνικού στόχου στις μεταφορές.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ηλεκτρικά οχήματα παρέχουν και πολλά άλλα οφέλη, αφού δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν παράγουν θόρυβο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ηλεκτρισμού και τη σταθεροποίηση του δικτύου, παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός για το απομονωμένο ηλεκτρικό μας σύστημα.

Είναι σημαντικό, τέλος, να αναφερθεί ότι πέραν των δεσμευτικών στόχων που έχει υιοθετήσει η ΕΕ στον τομέα των μεταφορών, προωθείται επίσης πρόταση Οδηγίας για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων για τις μεταφορές. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, η διείσδυση στην αγορά των οχημάτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα επιβραδύνεται από την έλλειψη υποδομών.

Κλείνοντας, λοιπόν, επιτρέψτε μου να συγχαρώ, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την Αρχή Ηλεκτρισμού, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και την Ένωση Δήμων για τη συνεργασία τους σε αυτή την πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης των μεταφορών στη χώρα μας από τα υγρά καύσιμα, καθώς και μια ουσιαστική συνεισφορά στις κοινές μας προσπάθειες για επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών μας στόχων.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

________________